Duplázás a megújult Rising Stars-sorozatban: hölgykvartett váltja a Brendel-tanítványt

A Művészetek Palotája tizedik, jubileumi évadában megújult formában jelentkezik a Rising Stars-sorozat: ezentúl minden koncerten két, a világhír küszöbén álló együttes, szólista, vagy kamaraformáció mutatkozik be. Szeptember 25-én a kiemelkedően tehetséges Brendel-tanítványt, az osztrák Aaron Pilsant és egy francia vonósnégyest, a Quatuor Ardeót ismerheti meg a budapesti közönség, de az évad további része is különösen ígéretesnek tűnik: lesz korábban biológusnak is tanult bel canto énekes, két vonósnégyes, ifjú jazzisták, sőt, egy szaxofonkvartett is bemutatkozik klasszikus darabok eredeti és átírt változataival.

Aaron Pilsan - Fotó: Franc Juery Naive

Aaron Pilsan – Fotó: Franck Juery

Az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) kiemelt kezdeményezése az 1995-ben indult Rising Stars, amelyhez a Müpa 2012-ben csatlakozott. A kiugróan tehetséges ifjú művészeket támogató program keretében minden évadban számos fiatal szólistának és formációnak adnak lehetőséget arra, hogy Európa legrangosabb koncerthelyszínein léphessenek fel. Mindemellett kétféle szerkezeti újdonság is jellemzi a 2014/2015-ös évad sorozatát: négy hangversenyen összesen nyolc produkció lép fel, változatlanul a Fesztivál Színházban, de a „nagy” koncertek szokásos esti időpontjában, fél 8-kor. A négy koncertből egyet a jazznek szenteltek ezúttal a szerkesztők: a két trió egyike Oláh Krisztiáné, a rendkívül tehetséges magyar jazz-zongoristáé.

Quatuor ARDEO - Fotó: Franziska Strauss

Quatuor ARDEO – Fotó: Franziska Strauss

 A sorozatot nyitó szeptember 25-i est első felét a kivételes tehetségű zongorista, Aaron Pilsan műsora tölti ki, amelyben Bach-, Beethoven- és Chopin-műveket játszik. A mindössze tizenkilenc éves művész Kárpáti Ivánnál kezdte tanulmányait szülővárosában, az Ausztria nyugati csücskében fekvő Dornbirnban, majd a salzburgi Mozarteumban, később a hannoveri zeneművészeti főiskolán mélyítette el tudását. Játékát Alfred Brendel és Schiff András mesterkurzusain is tökéletesítette, Münchenben Liszt-interpretációját ismerték el különdíjjal – és mindezek mellett még sakkjátékosként is jeleskedik. A koncert második felében hallható Quatuor Ardeo a párizsi Conservatoire növendékeiből alakult 2001-ben. A négy ifjú hölgy közös vállalkozása manapság – sikeres versenyszereplések és számos nemzetközi turné után – már Franciaország egyik kiemelkedően sikeres vonósnégyesének számít, akik érdekes profilt alakítottak ki az évek során. Nemegyszer rendhagyó műsorral, izgalmas darabpárosítással állnak a közönség elé, Budapesten többek között Bartók I. vonósnégyesével kedveskednek a magyar közönségnek.

2014. szeptember 25., 19:30

Zongora versus vonósnégyes – Aaron Pilsan és a Quatuor Ardeo

https://www.mupa.hu/program/aaron-pilsan-es-a-quatuor-ardeo-2014-09-25_19-30-fesztivalszinhaz

2015. február 19., 19:30

Jazzifjak – Mike Fletcher Trio (GB) és Oláh Krisztián Trió (H)

https://www.mupa.hu/program/mike-fletcher-trio-gb-es-olah-krisztian-trio-h-2015-02-19_19-30-fesztivalszinhaz

2015. március 5., 19:30

Hanggal és négy kézzel – Omo Bello; Michael Petrov & Ashley Fripp

https://www.mupa.hu/program/omo-bello-michael-petrov-ashley-fripp-2015-03-05_19-30-fesztivalszinhaz

2015. május 21., 19:30

Eredetik és átiratok – Matosinhos String Quartet & SIGNUM saxophone quartet

https://www.mupa.hu/program/matosinhos-string-quartet-signum-saxophone-quartet-2015-05-21_19-30-fesztivalszinhaz

Forrás: Művészetek Palotája