Megnyitotta kapuit Budapest első szerb mozija

Sibalin György és Milivojevic Snezana „Véméndiek” és „Vihar a Bácska felett” című dokumentumfilmjeivel nyitotta meg kapuit szeptember 16-án Budapest első szerb mozija, mely ezentúl a Szerb Kulturális Központban várja filmkedvelő látogatóit. Szerbia Nemzeti Film Intézetének segítségével, a Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat keretein belül indult útjára Budapest első szerb mozija, melynek Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója szerint a szerb film népszerűsítésében lehet meghatározó szerepe, és melyet a jövőben filmfesztiválok szervezésére is használnak majd.

Fotó: Jaksity Iván

Fotó: Jaksity Iván

Az ünnepélyes megnyitón a dokumentumfilmek alkotói és a szakmabeliek mellett, az est díszvendégeként Radoman Kanjevac irodalmár és újságíró, az Indeks 202 rádióműsor és a Treći kanal csatorna volt főszerkesztője köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően pedig a közönség Sibalin György és Milivojevic Snezana „Véméndiek” és „Vihar a Bácska felett” című alkotásait tekinthette meg.

A „Véméndiek” című filmet az „Egy falusi tanító fényképei” fotókiállítás ihlette: a tárlat keretein belül bemutatott alkotások Véménd, egy baranyai falu lakóit ábrázolják az 1916-1920. közötti időszakban. A falusi tanító és a véméndi iskola igazgatója, a fényképek szerzője, Hernai Béla körülbelül hétszáz felvételt készített, melyeket üvegnegatívon őriztek meg a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében, Pécsett. A fotográfiákon a véméndi német, magyar, zsidó és roma lakosok mellett a településen tartózkodó orosz hadifoglyok, szerb katonák, illetve a néhai véméndi szerbek is felelevenednek.

A „Vihar a Bácska felett” a Barcs és Sárvár területén, a II. világháború idején működő munkatáborokról és az oda kitelepített szerbek sorsáról beszél. Abban a viharos történelmi időszakban több ezer kitelepített szerb járt, közülük pedig több mint ezer életét vesztette.

Legközelebb szeptember 19-én várja újra látogatóit a szerb mozi: az est során a Montevideo – Vidimo se című játékfilmet tekintheti meg a közönség, október 1-jén pedig az I. világháború szerb hősnőjéről, Milunka Savic-ról szóló dokumentumfilmmel várják a mozikedvelőket.

Forrás: Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ

Szerb Kultúra Hónapja

,