Az SZFE is műsort ad a Magyar Dal Napján

Idén hetedszer rendezik meg a Magyar Dal Napját. A Presser Gábor által megálmodott országos rendezvényen szeptember 14-én, szombaton a szervezők meghívására idén először a Színház- és Filmművészeti Egyetem is részt vesz Költészet és zene c. műsorával.

Az országos esemény fővárosi helyszínei közül kiemelkedik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán „Költészet és zene” címmel 20. századi magyar szerzők megzenésített verseit adják elő az egyetem és a Zeneakadémia diákjai az Artisjus-díjas Bagó Gizella tanárnő koordinálásában.

Az elhangzó 12 dal zenéit mások mellett Ligeti György, Kurtág György, Petrovics Emil és Kákonyi Árpád szerezte, például Weöres Sándor, Varró Dániel, Karinthy Frigyes vagy Háy János verseire, de a zeneszerzők között megtalálhatók a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem alkalmazott zeneszerző szakirány hallgatói is. Utóbbit szoros együttműködésben oktatják a Színház és Filmművészeti Egyetemmel, mivel az alkalmazott zeneszerzés egyik legfontosabb terepe a színház-, illetve filmművészet.

A program délután 15 órától kezdődik, a belépés ingyenes.

PROGRAM:

Előadók:
III. éves hallgatók:
Baki Dániel, Blahó Gergely, Bodoki Márk, Dér Zsolt, Ember Márk, Figeczky Bence, Georgita Máté Dezső, Gyöngyösi Zoltán, Kiss Andrea, Olasz Renátó, Osváth Judit, Medveczky Balázs, Papp Endre, Rujder Vivien.

III. éves bábszínész hallhatók:
Barna Zsombor, Főglein Fruzsina, Pájer Alma Virág, Csiby Gergely

  1. éves hallgatók:
    Böröndi Bence, Pálya Pompónia, Szabó Sebestyén,
  2. éves hallgatók:
    Bach Kata, Zoltán Áron, Vidnyánszky Attila, Zsigmond Emőke

Zeneszerzők:
Ligeti György, Kurtág György, Petrovics Emil, Orbán György, Ránki György, Kákonyi Árpád, Darvas Bence

Zeneszerző hallgatók:
Balogh Máté Gergely, Solti Árpád, Zámbó Jonathán

Alkalmazott zeneszerző hallgatók:
Kovács Adrián, Lustyik Ákos, Mátyássy Szabolcs, Branderburg Ádám, Kovács Levente, Lipták Ádám, Baquais Ádám, Molnár Viktor, Tarr Bernadett

A megzenésített versek költői:
Weöres Sándor, Varró Dániel, Tao Csin, Karinthy Frigyes, Tandori Dezső, Ady Endre, Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, Arany János, Háy János, Vas István

Zongorán közreműködő tanárok:
Termes Rita, Kemény Gábor, Axmann Péter, Grósz Zsuzsi, Erdélyi Ilona, Fekete Mária

Zongorán közreműködő zeneszerzők:
Kovács Adrián, Lustyik Ákos, Mátyássy Szabolcs

A koncertet összeállította és vezeti: Bagó Gizella, egyetemi tanár

További információ: www.szfe.hu