Varga Gábor: Confessionis – Könyvbemutató

Időpont: 2014. szeptember 11. csütörtök, 17:00
Helyszín: Örkény István Könyvesbolt, Budapest XIII., Szent István krt. 26.

A nagyváradi Riport Kiadó gondozásában megjelent könyv szerzőjével Kőrössi P. József beszélget; közreműködik Szűcs László, az Erdélyi Riport című hetilap főszerkesztője.

BoritoVarga Gábor Confessionis című könyve önéletrajzi dokumentumgyűjtemény, amelyben az ellene lefolytatott „boszorkányper” csak egy fejezete annak a történetnek, amelyet egy közösség érdekvédelmi képviseletében az erdélyi magyar politikusok nap mint nap megélnek.

Varga Gábor Nagyváradon született, 1975-ben vegyészmérnökként végzett Temesváron. Az elmúlt rendszerben íróként, irodalomszervezőként és a rendszer kritikusaként tűnt ki, akit a „szeku” rendszeresen házkutatásokkal zaklatott, előállított, sőt megfosztott személyi igazolványától.

A rendszerváltás után számos könyve, szépirodalmi műve jelent meg, drámáit több erdélyi színház játszotta. Közben az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének elnöke lett (1991–1999), majd pedig csaknem tizenöt éven keresztül a bukaresti székhelyű Állami Találmányi- és Védjegyhivatal vezetője, államtitkári rangban. 2010-ben többrendbeli „közérdek elleni hatalmi visszaéléssel” gyanúsítja meg a román főügyészség, és pert indítanak ellene. A hároméves vegzatúra ideje alatt valamennyi védekezését figyelmen kívül hagyva, ártatlanságát bizonyító dokumentumainak nagy részét be sem fogadva végül elítélik.

Romániában többek között ez az a per, amelyet a romániai politikatörténetben azok közé a koncepciós eljárások közé sorolnak, amely nemcsak vezető személyek, hanem az RMDSZ megtörését is szolgálták.

Forrás: Kossuth Kiadó