Nemzetközi filmfesztivál Miskolcon

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 12. és 21. között 11. alkalommal várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon.

A fesztivál küldetése és tematikája ebben az évben sem változik. A világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát viszi Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek, mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje. A fesztivál történetében rekordszámú, több mint 200 filmet láthat a közönség idén. A versenyprogramban szerepelnek többek között angol, svéd, izlandi, kazah, izraeli, kanadai, kolumbiai, brazil, török, svéd, német, spanyol, dán, ciprusi, kubai, orosz, olasz és román filmek. A Versenyprogramban 20 nagyjáték-, 13 dokumentum-, 33 kisjáték- és 19 animációs filmet, a Kitekintő szekcióban 8 nagyjátékfilmet, a Szlovák Animáció napján 33 animációs filmet, a Made by Spain program keretében három, Magyarországon még nem vetített fesztiváldíjas alkotást, a Made in India program keretében egy új indiai filmet mutatnak be. Emelletta Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál partnerfesztiváljainak bemutatkozásán 61 rövidfilmet, az amerikai független filmeket forgalmazó Sundance Channel-nek köszönhetően négy nagyjátékfilmet, az egyéb kapcsolódó szakmai programok és retrospektívek keretében további 18 filmet vetítenek le.Harmadik alkalommal, immár kibővített formájában rendezik meg a fesztivál ideje alatt a III. Miskolci Nemzetközi Filmvásár. A felsoroltakon kívül számos workshop és mesterkurzus színesíti majd a szakmai programokat a hazai és külföldi filmszakma elismert alkotóinak részvételével. Lesz filmszakmai nap a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság képviselőinek közreműködésével.

A hagyományoknak megfelelően a fesztivál második hétvégéjén, szeptember 18-21-ig Miskolc főterén a legismertebb hazai könnyűzenei együttesek és előadók fogják a fesztiválra látogatók kikapcsolódását garantálni. Idén bővült a paletta a Nagy-Szín-Pad első öt helyezettjéből három résztvevővel, a Mary Popkids-el, az Ivan & The Parazollal, a Cloud 9+-al, valamint a hip-hop és elektronikus stílusokkal, de most is itt lesznek az eddig is népszerű alternatív és folk, rock előadók, valamint népszerű miskolci zenekarok is. Fellép többek között a Magashegyi Underground, az Intim Torna Illegal, a Halott pénz, a Saveme, a Kerekes Band és a Carbonfools. A nagyközönség kedvéért, tisztelegve a 80-as évek előtt, az 5 órai táncdalfesztivált is élvezhetik a fesztiválozók, amelynek keretében Csepregi Éva, Zalatnay Sarolta-Reflex, Soltész Rezső, valamint Korda György és Balázs Klári állnak színpadra.

Forrás: MTI
,