Get Closer Concerts – Kerülj közelebb! – Bemutatkozó koncert október 20-án az Akvárium Klubban – GFS Trio Performance: Trilok Gurtu, Paolo Fresu és Omar Sosa

PrintA Get Closer koncepció lényege, hogy a hagyományos színpad elrendezéssel szemben a zenészek egy, vagy akár több, a közönség által körbeölelt szigeten zenélnek. Ezzel a rajongók egészen közelről és teljesen új perspektívából élvezhetik kedvenc előadóik játékát, miközben akár a zenészek is saját koncertjük nézőivé válnak.

A Get Closer koncertsorozat nem mindennapi sztárok fellépésével indul: Magyarországra látogat a jazzvilág három világhírnévre szert tett előadóművésze: Tirlok Gurtu, Paolo Fresu és Omar Sosa.

Időpont: 2014. október 20. hétfő, 20:00
Helyszín: Akvárium Klub Nagy Hall, Budapest V., Erzsébet tér 2.
Előzenekar: Triton (Kardos Dániel – gitár, Vázsonyi János – szaxofon, Herr Attila – basszusgitár, Mezőfi István – dob)

GFS TRIO

Három egyedi és jellegzetes zenei hang egyesül egy különleges trió projektben, mely ötvözi a hagyományos és a progresszív zenei elemeket Indiából, Olaszországból valamint Kubából. Mindhárom előadó mestere zenéjének, virtuózok a maguk nemében és folymatosan feszegetik a zenei stílusok határait, közben új kultúrákat fedezve fel. Mindhárman káprázatos előadók, akik ihletet, és kihívást keresnek a másikban, egyben arra törekszenek, hogy megosszák azt a hallgatósággal.

A három jazz virtuóz budapesti koncertjén a nézők egészen közelről és teljesen új perspektívából élvezhetik kedvenc előadóik játékát. Szinte mindenki a színpadon érezheti magát. Get closer – kerülj közelebb a zenéhez!

Fresu Fotó: Massimo Mantovani

Omar Sosa, Paolo Fresu, Trilok Gurtu –  Fotó: Massimo Mantovani

TRILOK GURTU

Világhírű és virtuóz indiai ütőhangszeres, aki ötször nyerte el a Downbeat Kritikusok díját, mint a legjobb dobos. Magasan képzett zenész családban született Bombay-ben, hat évesen kezdett zenélni. Mélyen az indiai kultúrában gyökerező, a jazz és a rock elemeivel vegyített zenei stílusa a világzene magasan jegyzett mesterévé avanzsálta. Nemzetközi karrierjét John McLaughlin triójában kezdte, majd a későbbiekben olyan nagyságokkal zenélt együtt, mint Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharaoh Sanders, Pat Metheny és Dave Holland. A jazzen kívül rendszeresen játszik a világzene jeles képviselőivel is, mint Salif Keita, Angelique Kidjo, Neneh Cherry, Omara Portuondo, Gilberto Gil és Zakir Hussain. Önálló projektjeinek is világhírű zenészek a vendégművészei. Koncertjein közreműködő volt többek között Gary Moore és Annie Lennox is.

PAOLO FRESU

Olasz jazz zenész (trombita, szárnykürt), aki zeneszerzőként is ismert. A többszörösen díjazott, nemzetközileg elismert muzsikus az elmúlt harminc évben a világ összes kontinensén fellépett különböző formációkban, közel 300 lemezfelvételt készített, melyből 80 az ő neve alatt jelent meg. A világ leghíresebb jazz zenészeivel dolgozott együtt különböző projektekben, olyanokkal mint Dave Holland, Kenny Wheeler, Gerry Mulligan, Bob Brookmayer, John Zorn, John Abercrombie, Ralph Towner, Enrico Rava, Richard Galliano, Michel Portal, Paul McCandless, Uri Caine, Ralph Towner, Gil Evans, Toots Thielmans, Carla Bley és Michael Nyman. Nem áll távol tőle a kísérletezés, így gyakran ötvözi a jazzt különböző egyéb zenei műfajokkal, legyen szó, nép-, kortárs-, klasszikus-, vagy akár popzenéről. Művészeti vezetője a berchiddai Time in Jazz, valamint a bergamoi Jazz Fesztiválnak. Rendszeresen részt vesz különféle multimediális projektekben, színészekkel, táncosokkal, festőkkel, szobrászokkal, valamint költőkkel együttműködve. Egyedi trombita hangzását az egyik legjellegzetesebbként tartják számon a kortárs jazz berkein belül.

OMAR SOSA

A hétszeres Grammy-díj jelölt kubai zeneszerző és zongoraművész zenei pályája Camagüeyből és Havannából indult. Zenei tanulmányait még ritmushangszereken és marimbán kezdte, majd kamaszként hangszert váltott és elkezdte zongoratanulmányait, melynek során többféle zenei hatás érte. Természetesen a tradicionális afro-kubai zene, az európai klasszikus zeneszerzők, mint Chopin, Bartók, Satie, valamint a nagy jazz klasszikusok, a példaképek, mint Thelonious Monk, Charlie Parker, Oscar Peterson, Herbie.

Hancock, Chick Corea és Keith Jarrett. A ‘80-as években bejárta Afrikát és Dél-Amerikát, hogy az ottani afrikai gyökerű zenét tanulmányozhassa. Később a San Fransico-i öböl zenei életét meghatározó latin jazz egyik vezető alakja lett. Azóta évente több, mint 100 koncertet ad a világ különböző tájain, olyan helyeken, mint a Carnegie Hall, a Blue Note, a Barbican, vagy a Queen Elizabeth Hall.

TRITON
A zenekar 1998-ban alakult. Először alkalmilag a Cinetrip esteken játszottak Dj Mango-val, és talán a hely és az esemény inspirálta a nevet is, Triton ugyanis Neptun isten fia, kagylókürtjén játszó mitológiai alak. A kezdetekben inkább live act jellegű koncerteket adtak, majd egyre több zenész csatlakozott és a stílus a népzene és a jazz keveréke felé terelődött. Különböző felállásokban már sok színpadon felléptek. A Szigeten is hallható, látható volt a Triton, továbbá játszottak a Batofaron, Párizsban és a Royal Festival Hall-ban, Londonban, Olaszországban pedig a Big Torino Fesztiválon léptek fel. 2001. február végén jelent meg debütáló albumuk: Indulj el címmel.

A Triton zenekar második lemeze 2003 októberében jelent meg Folyik a víz, áll a part címmel. Az albumon saját szerzemények hallhatóak, s bár a címadó dal népi ihletésű mégis a lemez nem sorolható egyetlen műfaji kategóriába sem. Leginkább az acid jazz, a népzene és a kortárs repetitív kamarazene határai között lebeg. Az I.M.Z.A. című szám Zoller Attilának, az akkor pár éve elhunyt kiváló magyar gitárosnak állít emléket, akit Pat Metheny egyik legkedvesebb tanárának és mesterének tart mind a mai napig. A sodró zenekari számokat meditatívabb gitár-szaxofon duók kötik össze.

Sok év kihagyás után most ismét az eredeti felállásban látható és hallható a zenekar.
Kardos Dániel – gitár, Vázsonyi János – szaxofon, Herr Attila – basszusgitár, Mezőfi István – dob

Az esemény linkje: http://www.getcloserconcerts.com

Forrás: Get Closer Concerts