Fiatal jazz-zseni Budapesten – Michael Wollny az Európai Hidak fesztiválon

Még csak 36 éves, de már rá figyelnek a jazz legkomolyabb rajongói a világban. Michael Wollny – aki idén elnyerte a German Jazz Gold Awardot, és már most az övé 2014 egyik legsikeresebb lemeze – Tamar Halperinnel lép fel a Művészetek Palotájában. A koncert a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál részeként valósul meg.

„Nem csak világszerte elismert, szemtelenül fiatal jazzreformer zongorista, de »zenefeltaláló«, a világról másként gondolkodó és a tetejébe még népszerű figura is” – ezt tartják Michael Wollnyról a zenei szakújságírók. Illetve azt, hogy senki nem játszik úgy zongorán, ahogyan ő. Kiszámíthatatlan, a soha nem hallottat kereső, a pillanatnak élő művész, aki folyamatosan megújítja magát, nem csak hangzásban, de kompozícióban is.

Michael Wollny 2009-ben robbant be a jazz világába, amikor a müncheni BNW Jazzdíj közönsége és zsűrije is a legjobbnak választotta. Idén már biztosan az övé az egyik legkedveltebb jazzlemez a nemzetközi piacon: a Michael Wollny Trio Weltentraum című albuma tavasszal elnyerte a German Jazz Good Awardot. A „zongora kiforrott mestere” – ahogyan lemezkiadója aposztrofálja Wollnyt – szeptember 14-én a Művészetek Palotájában (Müpa) lép fel, ezúttal Tamar Halperinnel, aki csembalón kíséri.

Wollny zenei útjain az irodalomból, a filmművészetből és a festészetből merít inspirációt, és komolyan tanulmányozza más alkotók – köztük olyan filmrendezők, mint Luis Buňuel, David Cronenberg, Werner Herzog, David Lynch, valamint olyan zeneszerzők, mint Björk, Jarvis Cocker, Keith Jarrett vagy Peter Fulda – műveit. Hexentanz című, 2007-es albuma rémregényekre szabott zenei analógiákra épít. Wollnyt hallgatni egy szüntelen zenei utazás a különféle művészeti alkotások labirintusában, amelyet külön izgalmassá tesz, hogy a legmodernebb zenei utakat járva tekint vissza a múltba.

Michael Wollny & Tamar Halperin

Michael Wollny & Tamar Halperin

Michael Wollny & Tamar Halperin
2014. szeptember 14., Fesztivál Színház
https://www.mupa.hu/program/michael-wollny-tamar-halperin-2014-09-14_20-00-fesztivalszinhaz

Forrás: Művészetek Palotája
,