Nem vagyunk profitorientált vállalkozás, hanem

a Magyar Dal Napja egy idea, egy gondolat, amelynek eljövetele a tizenhét éves Presser Gábor legmerészebb álmaiban sem fordult volna elő ötven éve, mert akkor úgy gondolta, beatzenét csak angolul lehet énekelni.

10627839_10203684731592743_232397575_oAzután egy estén nagyot fordult vele a világ, mert életében először az Illés zenekar koncertje végén magyar dalok csendültek fel: Légy jó kicsit hozzám, Az utcán, Még fáj minden csók, és ő akkortól datálja a magyar nyelven előadott dalok iránti elkötelezettségét.

Ezt azzal is bizonyította, hogy hét éve, 2007-ben, önkényesen, minden szeptember második szombatját kikiáltotta a Magyar Dal Napjának, ami ez év őszére immár országossá nőtte ki magát.

A Magyar Dal Napján 22 városban 33 helyszínen, mintegy 3000 előadó magyar nyelvű dala hangzik el, s az idei főváros Hévíz.

latasmodok-cimu-kiallitas-megnyitoja-a-titok-galeriaban-2016-aprilis-1-en-fotok-titok-galeria

Ebben az évben lesz először Magyar Népdal Napja, amivel Pici bácsi kicsit adósnak is érzi magát, ennek a házigazdai szerepét Barcza Zsolt, a Csík Zenekar cimbalmos-tangóharmonikása vállalta magára, és amelynek 2014-ben Martonvásár ad otthont.

Idén is vágányra áll a Dallamos Villamos nosztalgiajárat, amely szeptember 7-től fut majd a 47-es villamos vonalán a Deák tértől a Városház térig, ami fiatal muzsikusokat és jeggyel- és bérlettel utazókat szállít majd.

Budapesten kívül – többek között – a zenéé lesz majd a főszerep Martonvásárban, Békéscsabán, Szombathelyen, Szentendrén, Hajdúnánáson, Egerben is.

A Vígszínházon kívül idén először, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói Bagó Gizella egyetemi tanár vezetésével XX. századi magyar szerzők megzenésített verseit adják elő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerző és alkalmazott zeneszerző hallgatóival karöltve.

Sári Edina
Fotó: Völgyes Valéria

Az esemény weboldala: Magyar Dal Napja