Bezár a Jókai Színház

Míg egyre-másra kapjuk a híreket, hogy a magyarországi színházak évadnyitó társulati üléseket tartanak, addig váratlan és nem kevésbé meglepő a bejelentés: a Jókai Színház Békéscsabán bezárja kapuit.

Bezár a Jókai Színház

Fekete Péter   igazgatót a különös miértről kérdeztük.

Megszokhattuk, hogy a színházak országszerte – ahogy az iskolák is – őszi/tavaszi szezon szerint működnek, így nyáron zárva tartanak. Ilyenkor kell elvégezniük a színpadtechnika karbantartását, az épület szükséges tisztasági festését, a zsinórpadlás ellenőrzését… sorolhatnám – kezdte rejtélyes mosollyal az igazgató.

A Jókai Színház munkatársai hetedik éve végigdolgozzák a nyarat. A saját nyári fesztivál (Csabai Nyár) mellett a Szarvasi Vízi Színház nyári évada, az idén a Tokajban létesült új színház, a Fesztiválkatlan megnyitása (az István, a királlyal), és több tucat vendégjáték fémjelezte folyamatos munkánkat. Több mint 50 saját előadás, 5 fesztivál-részvétel, több mint negyvenezer néző a nyár mérlege.

Természetesen, a Jókai színház működése szempontjából is elengedhetetlen, hogy az őszi szezonra felkészülhessen az épület, a technika, és nem utolsó sorban regenerálódjanak maguk a dolgozóink is.

Mi idén két olyan művel kezdjük az új évadot, melyet a tavalyi év végén bepróbáltunk, előbemutató formájában be is mutattunk, így előre megspróroltuk a szeptemberi próbaidőszakot. Bezárjuk két hétre a színházat, elküldjük munkatársainkat szezonvégi megérdemelt nyaralásra, alkotói feltöltődésre s bízunk abban, hogy szeptember végén felfrissülve, a szezonra jól felkészülve fogadhatjuk közönségünket. Csak a jegyiroda marad talpon, munkatársaink folyamatosan árulják a bérleteket, melyek, hál’ istennek, jól fogynak!

Még van két nagy eseményünk: Zalán Tibor költő-dramaturgunk hatvanadik születésnapját egy rendhagyó „Vers a víz fölött”-gálával ünnepeljük Szarvason a Vízi Színházban, augusztus 27-én. A kelet-európai kulturális élet szempontjából is kulcsfontosságú eseményünk a két nappal később, augusztus 29-én színre kerülő, Bulgakov világhírű regényéből, a Mester és Margaritából készült Pontius Pilatus-előadás a khersoni (ukrán) Mikula Kulisa Színház vendégszereplésével, melyen az ukrán helyettes kultuszminiszter és Hoppál Péter államtitkár úr is részt vesz. Ugyancsak ekkor osztjuk ki a Szarvasi Nyári Fesztivál díjait.

Azután augusztus 31-én három hétre bezár a Jókai Színház! Nyitás szeptember 20-án, első bemutató szeptember 26-án a Lovak, majd október 3-án a Koldusopera című előadás.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház