Lógj Te is a Müpával! – Rendkívüli cirkuszi installáció a Szigeten

Különleges eseménnyel készül a Művészetek Palotája (Müpa) a Szigetre: a cirkusz sátor előtt felállított installáción bárki kipróbálhatja, milyen artistaként több méterre a földtől a levegőben lógni. A helyszíni élmény kiterjesztéséről egy tableten futó, fotós alkalmazás gondoskodik, melynek segítségével különleges fényképeket készítenek a vállalkozó kedvűekről.

ujcirkusz

Az elmúlt évek egyik legkedveltebb Müpa-programjai az újcirkusz előadások. A Szigeten idén nem csak megcsodálható az artisták boszorkányos ügyessége, de ki is próbálható, milyen érzés nyolc méterrel a föld felett lógni. A „Lógj Te is a Müpával!” program a cirkusz sátor előtt augusztus 13-tól 17-ig, minden nap 14:30-tól 19:30-ig várja a vállalkozó szellemű artista-jelölteket.

Az installáció apropóját az adja, hogy a Recirquel Újcirkusz Társulat a harmadik bemutatójára készül ősszel a Müpában. A rajongók az ország legnagyobb zenei fesztiválján, a Szigeten is találkozhatnak kedvenceikkel: a Cirque du Sziget egyik kiemelt attrakciója lesz a minden este 22 órakor kezdődő Párizs éjjel című előadás. A darabban a Recirquel artistái egy pezsgőmámoros utazásra invitálják a szigetlakókat a fény és a szerelem városába, ahol találkozhatunk házalókkal, bejárhatjuk a város bisztróit és kocsmáit, megismerkedhetünk a vágyakozás­sal, a magányossággal és a (tiltott) szerelemmel.

A Párizs éjjel a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál nyitó bemutatója lesz ősszel. A CAFe sokszínű programjainak először 2014-ben lesz társszervezője a Müpa. A Művészetek Palotája oldalában felállított sátorban, a fesztivál idején izgalmasnak ígérkező újcirkusz-előadások – Recirquel Újcirkusz Társulat, Cirque Le Roux – mellett koncertek, kortárs performance-ok és a belvárosi romkocsmákból induló Irodalmi vándorcirkusz fináléja várja a látogatókat.

A 2014-14-ös évad a Müpa ünnepi, tízedik évadja. A Müpa 10 programsorozatban az intézmény kicsiktől a nagyokig, fiataloktól az idősekig mindenkinek kínál olyan érdekességet, amiért érdemes ellátogatni a Művészetek Palotájába. A jubileumi évadot – a párbeszéd jegyében – a műfajok és korosztályok iránti nyitottság, az együttműködések, intézményi kapcsolatok erősítése és bővítése alapozza meg. Az eddig is látványos és színvonalas programok most még tovább színesednek.

A Müpa 10 programsorozatban mások mellett színpadra lép Sir John Eliot Gardiner, Jonas Kaufman, a Berlini és a Bécsi Filharmonikusok, Branford Marsalis, John Scofield, Martin & Wood, Laurie Anderson, Elvis Costello és Marianne Faithfull is. A jubileumi évad számos új  kezdeményezést, meglepetést tartogat: kiállítások, különleges kiadványok és események, megújuló szolgáltatások és Müpás ajándéktárgyak, míg 2015 márciusában, az épület  2005-ös megnyitásának tízedik évfordulóján rendhagyó ingyenes rendezvények várják a régi és új közönséget.

A Művészetek Palotája

A Művészetek Palotája (Müpa) Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly-, kortárs-, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt.

A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy a fenti műfajok széles és igen változatos közönsége számára magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson. Az intézmény alapvető feladata – a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával – az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése.

A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

Forrás: Művészetek Palotája