10 éves a Versszínház™ – Ünnepi rendezvénysorozat Radnótival és Petőfivel

Jubilál a VersszínházTM. Immár tíz éve mutatta be elsőként Faludy Györgyről szóló formabontó előadását Turek Miklós. Az évfordulót a Muzikum Klubban, valamint az első előadás helyszínén, az őriszentpéteri HétRét Fesztiválon ünnepli.

Verssz

Az augusztus 16-án a Palotanegyed Fesztivál keretében szerveződő Radnóti előadáshoz a színház alkotóival (Turek Miklós, Nágel Kornél, Gerendás Péter, a Kosbor Trió) való közönségtalálkozó és Nágel Kornél grafikusművész versillusztrációs kiállításának megnyitója teremti meg a hangulatot. Ezeket követi a különleges versszínházi monodráma, mely a költő életét, örömeit, fájdalmait saját verseivel varázsolja színpadra. Melyen, mintha csak saját élményünk lenne, köszönnek vissza a jól ismert és a rég elfeledett képek, rímek. Miként egy vers a pillanatok impressziója, úgy Turek Miklós Versszínháza láncra fűzi a költő életének valamennyi fontos és jelképes állomását, hogy teljesebb képet kapjunk a történelmi korról, a személyes drámákról és magáról a sorok írójáról is.

Turek MiklosTurek Miklós színművész 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte több alkalommal a Kaleidoszkóp Nemzetközi Fesztivál különdíját is. „Újra élővé tenni a Költészetet!” – ez a hivatásom – vallja Turek Miklós. Versszínháza több mint 200 alkalommal állt színpadra szerte a világon – meghívásokat kapott Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból is, valamint iskolákból, ahol az élményközpontú oktatás jegyében rendhagyó irodalom- és történelemórák keretében mutatja be Faludyról, Petőfiről, Radnótiról, József Attiláról és Pilinszkyről szóló darabjait.

A második ünnepi előadásra a műfaj debütálásának színhelyén, Őriszentpéteren kerül sor. Petőfi Sándor életútja éppoly rövid, mint amilyen sokszínű. Volt Ő katona, színész, hősszerelmes, költő és szabadságharcos is. Huszonhét esztendő munkájával egyetemes értékű életművet hagyott az utókorra. Gondolataival és dilemmáival megváltoztatta a magyar irodalmat. A Szőlőszem című Versszínházi előadásból egy filozófiai magasságokban gondolkodó fiatalember portréja rajzolódik ki.

A darab premierje 2009 novemberében a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében volt. Azóta megjárta már többek között New York, Toronto, Boston, Siófok és Pécs színpadait.

A színház „Versszínház a suliban” projektje kifejezetten általános-, közép- és főiskolai keretek között eleveníti meg az irodalmat szerte az országban. Az ilyen különleges előadások élménnyé teszik a diákok számára az irodalmat, történelmet egyaránt, a tények és az összefüggések egyértelművé, átérezhetővé válnak, miközben testközelből szerezhetnek színházi tapasztalatokat.

Az augusztus 16-i rendezvénysorozat részletes programja:
17:00 – “Versszínház-i kerekasztal” – közönségtalálkozó a VersszínházTM eddigi alkotóival.
Beszélgetőtársak Turek Miklós, a Versszínház alapítója, Nágel Kornél grafikusművész, Gerendás Péter, Kosbor Trió (Tamás Benedek, Gyulai Csaba, Nemes Janó).
A beszélgetést vezeti: Kozári Réka (M1)
18:00 – Nágel Kornél kiállításmegnyitó: Radnóti, Faludy, Pilinszky, József Attila versillusztrációk
18.30 – Árny az árnyban… – Turek Miklós versszínházi monodrámája Radnóti életéről és költészetéről
19.30 – Fogadás és beszélgetés

Árny az árnyban címmel Versszínházi előadás Radnóti művészetéről
2014. augusztus 16-án, szombaton 18.30 órakor a Muzikumban
(1088 Budapest, Múzeum u. 7.)

A Szőlőszem címmel Petőfi-előadás
2014. augusztus 19-án, kedden 18 órakor Őriszentpéteren

Az előadásból készült rövid bemutatót megnézhetik itt:

http://www.versszinhaz.eu/versszinhaz-eloadasok/petofi-sandor-eloadas

Turek Miklós: Turek Miklós a Színház- és Filmművészeti Egyetemen töltött évek után egyszerre dolgozott színi társulatokban és filmforgatásokon. A színészélet már fiatalon legendás szerepekkel kínálta meg: Agárdi Péter lovag (Heltai Jenő: Néma levente), Tusenbach báró (Csehov: Három nővér), John Buchanan (Tennessee Williams: Nyár és füst), Jerry (Harold Pinter: Árulás), Algernon (Oscar Wilde: Bumbury). A Madách és a Vígszínházban, valamint a Győri és a Tatabányai Színházban is népszerű művész együtt forgatott Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Ragályi Elemérrel, Bujtor Istvánnal, Herendi Gáborral és Goda Krisztával is.

Turek Miklós 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló első önálló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. Programja időközben egy négyrészes versszínházi előadássorozattá bővült (Faludy György, József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor), melyekből a költők versein keresztül az életük is a közönség elé tárul.

Versszínház: A Versszínház a költészet és a színművészet határvidékén született különleges kompozíció, amely nem egyenlő a hagyományos pódiumelőadással. A dramaturgiát az élet, a szövegkönyvet pedig maga a költő írta. Amiként egy vers a pillanatok impressziója, úgy a Versszínház láncra fűzi a költő életének valamennyi fontos és jelképes állomását, hogy a néző teljes képet kapjon a történelmi korról, a személyes drámákról és magáról a sorok írójáról is.

Nágel Kornél: 1981-ben született művész első kiállítását 2000-ben tartotta, melyet azóta több mint 50 egyéni és számos kollektív kiállítás követett. Sokszorosító, valamint egyedi grafikával foglalkozik, 2005 óta magyar költők műveit illusztrálja. Művei megtalálhatók magán és közgyűjteményekben, valamint könyvekben, folyóiratokban és a nagy sikerű Hangzó Helikon sorozat Faludy és Radnóti albumában is.

Turek Miklóssal 2006-óta dolgozik együtt, a költészet, az alkotóművészet és a színművészet együttes megjelenése egy új élményt és mélyebb megélést nyújt a nézőknek.

Főbb egyéni kiállításai: Kogart Galéria, Művészetek Palotája, VAM Design Center, Kaláka Fesztivál, Hotel Corvinus Kempinski, Budavári Labirintus, Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Múzeuma, Gödör Klub, Helikon Könyvesház, Magyar Kultúra Háza, Komáromi Erődrendszer, Miskolci Kaláka Fesztivál.

Főbb külföldi kiállításai: New York, Boston, Washington, Toronto, Ottawa, Bécs, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Németország.

Forrás: VersszínházTM
,