„Mi egyszerűen felmegyünk a színpadra és csinálunk egy olyan bulit, amit senki nem felejt el” – The Bits – Hungarian Beatles Supergroup

A The Bits egy olyan magyar zenészekből alakult emlékzenekar, amelyet nem egy lemezkiadó cég erőltetett össze nyereséget remélve, hanem a Beatles zenéjének szeretete kovácsolta össze a négy embert arra a feladatra, hogy egy életérzést felidézve, együtt zenélve szerezzenek örömet a közönségnek. A Margitszigeten ültünk le beszélgetni a zenekar három tagjával, Derecskei Zsolttal (gitár, zongora, ének), Bakó Balázszsal (dob) és Kasléder Alberttel (basszusgitár). Az énekes Bárth János egyéb zenei elfoglaltsága miatt ugyan nem tudott részt venni a találkozón, de zenésztársai annyit visszautaltak rá a beszélgetés fonalában hogy nem volt kétségem, itt tényleg egy supergroupról van szó.

A The Bits Beatles Emlékzenekar az első és egyetlen magyar előadó, amely megkapta a Höfner GmbH hivatalos támogatását.

Derecskei Zsolt, Albert - Fotó: Lengyel Anita

Derecskei Zsolt, Bakó Balázs, Kasléder Albert – Fotó: Lengyel Anita

– Miért pont Beatles?

– Balázs: Zsolti hívta össze a zenekart. Igazi supergroup vagyunk, mindannyian több formációban zenélünk és van olyan is – a The Bitsen kívül – ahol szintén együtt.

– Mennyi idő kellett ahhoz, hogy összeszokjon ez a formáció? Gondolom a számokat mindannyian ismertétek, de az együtt zenéléshez ennél ezért több minden kell…

– Balázs: Az elmúlt évben, január közepén ültünk le először beszélgetni – sörözni – és áprilisban már egy koncert repertoárral színpadon álltunk. A zenei kvalitásokkal nem volt probléma, az pedig a személyiségünkből fakad, hogy tudunk-e együtt zenélni. A barátság is hamar kialakult.

Balázs - Fotó: Lengyel Anita

Bakó Balázs – Fotó: Lengyel Anita

– A Beatles mindenki életében a meghatározó zenekar?

– Zsolt: Számomra egyértelműen. A Hard Day’s Night a meghatározó lemeze az életemnek. Zenei érdeklődésben életkori sajátosságaimból fakadóan sokszor elkalandoztam, de mindig visszakanyarodtam a Beatles-hez. A 2014-es év hordoz is egy aktualitást, hogy 50 éve jelent meg az említett nagylemez. Mi egy színpadi koncertet készítettünk magából az albumból, amit így élőben soha nem lehetett hallani a Beatles-től.

– Balázs: Ekkora szerepe nem volt a Beatles-nek a korábbi éveimben, mint most. Viszont közel lehet kerülni egy zenekarhoz, ha mindig azzal foglalkozol.

– Albert: Édesapám és az ő generációja révén kezdődött nálam a szeretete. Amit ők közel 10 év alatt kialakítottak a zenei palettán abból építkeznek, építkeztek a következő generációk is. Stílusok jöttek, mentek, szinte mindegyik zenekarban fel lehet fedezni olyan hatásokat, amelyeket a Beatles váltott ki.

Albert - Fotó: Lengyel Anita

Kasléder Albert – Fotó: Lengyel Anita

– Melyik a saját kedvenc Beatles dalotok? És melyik az, amelyik szerintetek a közönségetek kedvence?

– Albert: Csak egy kedvencem nincs, inkább úgy mondanám a legkedvesebb, és az is egy korai Beatles, a legelső lemez legelső dala, a I Saw Her Standing There. A közönségé érzésem szerint a Come Together. Magyarországon ez a legismertebb a Yesterday után.

– Balázs: Változik az, hogy melyik a kedvencem, most éppen a Hello Goodbye. Közönség szempontjából amit mindig jól fogadnak az Albert személyes kedvence, az I Saw Her Standing There.

– Zsolt: Gondolkodás nélkül rávágom, hogy a kedvenc Beatles dalom a Let It Be. Olyan érzést vált ki belőlem, mint amikor szerelmes vagy, talán mert amikor először hallgattam szerelmes lehettem.

Derecskei Zsolt - Fotó: Lengyel Anita

Derecskei Zsolt – Fotó: Lengyel Anita

– A zenekar nem régen ért haza Hollandiából, ahol a Big Rivers 2014 fesztiválon két koncertet is adtatok. Van különbség magyar és külföldi Beatles rajongók, közönség között?

– Zsolt: Nem tapasztaltuk. A koncertjeinken bármilyen korosztály előfordul. Egy a közös, a Beatles szeretete, amely össze tudja hozni embereket olyannyira, hogy az itthoni közönségünk tagjai már beszélgetnek egymással, nem számít, hogy előtte nem ismerték egymást.

Albert - Fotó: Lengyel Anita

Bakó Balázs, Kasléder Albert – Fotó: Lengyel Anita

– Albert: Az életérzés megértéséhez fontos tudni, hogy mi váltotta ki a hatvanas években a Beatles mániát. Minden a történelmi háttérrel kezdődött. A háború után kellett az embereknek valami ami új, ami kicsit ellazítja őket. Lennon-ék olyan fiatalok voltak, akik mertek lépni, akik nem akartak senkinek megfelelni, csak csinálták amit gondoltak, szerettek. Ez robbant akkorát a 60-as években.

– Zsolt: Ezzel kapcsolatban nekem van egy kissé „öszeesküvés-szagú” elméletem, ami megérne egy külön cikket. Lényeg, hogy a Beatles mánia azért is alakulhatott ki, mert már akkor rendelkezésre állt a média és az infrastruktúra ahhoz, hogy nagy nyilvánosságot kapjanak.

Derecskei Zsolt - Fotó: Lengyel Anita

Derecskei Zsolt – Fotó: Lengyel Anita

Láttátok már élőben valamelyik Beatles tagot? Szerintetek milyen szerepe van a személyiségüknek a sikerben?

– Zsolt: Paul McCartney-t igen, Budapesten is és Prágában. Ha nem zenélne, szerintem másban lenne sikeres, ebben az életben zenei tehetséggel lett megáldva. Nem elég a tehetség, tudás is kell hozzá és nagyon jól forgó agykerekek. Ezt bizonyítja az is, hogy a Beatles felosztása után új zenekart is csinált és több évtizede tartó szólókarrierje is van.

– Albert: Hozzá tenném, hogy vegetáriánusként több szakácskönyvet is csinált, és azokban a körökben is nagyon sikeres.

Albert - Fotó: Lengyel Anita

Kasléder Albert – Fotó: Lengyel Anita

– Van arra esély, hogy valaha eljusson hozzá amit ti csináltok?

– Zsolt: Úgy tudom, hogy McCartney nem rajong a tribute dolgokért. Talán annyi előnyünk lehet, hogy mi nem azok a fiúk vagyunk, akik befésüljük a hajunkat. Nem az a zenekar ars poetikája, hogy valami külsőleg „csili-vilit” lerakunk az asztalra, hanem a zenével szeretnénk visszahozni a feelinget. Ha eljut hozzá a zenekarunk híre, talán McCartney is megérti, ezek a fiúk nem akarják őt külsőségekben utánozni.

– A Beatlest szerintetek mennyire tudta meghatározni Yoko Ono megjelenése John Lennon életében?

– Albert: Ismerni kellett volna ahhoz Lennont személyesen, hogy ezt meg tudjuk határozni. Tudta, hogy mit akar csinálni, de mindig kellett a változatosság, Nagyon sok mindent kipróbált az életében. Amikor ez a szerelem megjelent az életében, pont egy olyan stádiumban lehetett, hogy kellett neki a változás. Yoko tudott rá hatni annyira, hogy több fantáziát látott az újban, mint amit addig csinált. Tovább akart fejlődni, valószínűleg nem is így mondaná, csak kellett neki egy út, amerre tovább tudott indulni.

Derecskei Zsolt, Bakó Balázs- Fotó: Lengyel Anita

Derecskei Zsolt, Bakó Balázs – Fotó: Lengyel Anita

– Milyen egy The Bits koncert? Van rendszeres klubbotok?

– Zsolt: Budapesten a Muzikumban – a régi Kossuth Klub – októberben indítjuk a klubszezonunkat. Nincs filmvetítés vagy relikviacsere, mi egyszerűen felmegyünk a színpadra és csinálunk egy olyan bulit, amit senki nem felejt el.

– Balázs: Minden fellépéshez kitalálunk valami aktualitást. Volt olyan alkalom, hogy a Hard Day’s Night lemezt játszottuk le. De volt olyan is, amikor feldobtunk 70 számot, a közönség pedig megszavazhatta, hogy mit játszunk el. Mi fejet hajtottunk az akaratuk előtt és zenéltünk, amit szerettek volna hallani. Ha a The Bits játszik, akkor az emberek egy jó koncertre jönnek, és buliznak egy nagyot a kedvenc zenekaruk, a Beatles számaira, amit mi szólaltatunk meg.

Bakó Balázs - Fotó: Lengyel Anita

Bakó Balázs – Fotó: Lengyel Anita

– Albert: Nem képzeljük mi a Beatles tagok szerepébe magunkat, mi a megtestesítői vagyunk az előadásnak, megszólaltatjuk élőben a Beatles dalokat és közben olyan hangulatot próbálunk csinálni, ami az élő koncertek igaz varázsa, hiszen megszólítjuk vele a közönséget.

Derecskei Zsolt, Bakó Balázs, Kasléder Albert - Fotó: Lengyel Anita

Derecskei Zsolt, Bakó Balázs, Kasléder Albert – Fotó: Lengyel Anita

Az augusztusra tervezett nyaralásunk alatt a The Bits fiúkkal találkozhatunk a Balaton partján, hiszen a zenekar ezekben a hetekben a Balatoni Beatles Mánia 2014 című koncertsorozatát valósítja meg a zenekar. Ősztől pedig a fővárosban a rendszeres klubkoncerteken örülhetünk együtt velük az érzésnek: a Beatles örök.

Fotó: Lengyel Anita
Tóth Judit Nikoletta interjúja

További információk a zenekarról és a koncertekről a zenekar weboldalán: The Bits és FB-oldalán: facebook.com/thebits.hu