Kiállítás a kerámia szerepéről az Aquincumi Múzeumban

A kerámia szerepét mutatja be a római kori építészetben a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeumának szerdán nyíló új állandó kiállítása.

Az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja a közelmúltban kiállítási és raktárfunkciókkal rendelkező épülettel (Tegularium) gazdagodott, amelyet féltetővel és pergolával védett sétány kísér. A sétány mentén mintegy 50 méter hosszú, fülkékkel tagolt falfelület áll a hiánypótló kiállítás megvalósítására – közölte a múzeum az MTI-vel.

Az Agyagból gyúrt történelem című tárlat gazdagon illusztrált tablók segítségével ismerteti meg a közönséggel az anyagcsoportot, amelyet a szakmai köznyelv római tégláknak nevez. A kiállítás aquincumi példák segítségével mutatja meg, hol és hogyan készültek a római téglák és más kerámia építőelemek, miként használták fel azokat, mit árulnak el a téglákon fennmaradt bélyegek és feliratok, valamint szemlélteti a téglák kutatásának, mint tudományterületnek a fejlődését.

Az első nagyobb egység az égetett agyagelemek gyártási folyamatát mutatja be az agyag bányászatától kezdve az előkészítésen át az égetésig, a következő nagyobb témakörben az égetett agyagelemek felhasználási területeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A harmadik nagyobb rész a téglákkal mint feliratos tárgyakkal ismerteti meg a közönséget, az utolsó egység pedig a téglák kutatásának fejlődését, szemléletváltásait igyekszik röviden bemutatni.

Az Aquincumi Múzeum darabszámát és sokszínűségét tekintve is országosan kiemelkedő rómaitégla-gyűjteménnyel rendelkezik. Aquincum nemcsak a gyűjtemény gazdagsága és tekintélyes múltja, hanem az elmúlt százhúsz év során feltárt régészeti, építészeti örökség révén is kitűnően alkalmas a téma részletes, szemléletes bemutatására az agyag bányászatától, a gyártás különböző munkafázisain át, a téglák felhasználásának módozataiig.

A kiállítás nem egy csupán helyi vagy tartományi összefüggéseiben értelmezhető témát, hanem az európai építészet történetének és egyben a romanizációnak, az Európát elsőként tartósan egyesítő, máig kiható kulturális folyamatnak is jellegzetes fejezetét dolgozza fel – olvasható az összegzésben.

Forrás: MTI