Magyar Nemzeti Parkok Hete – június 16-22.

Június 16-22. között nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Nemzeti Parkok Hete, amely hazánk természeti és kulturális értékeire, nemzeti parkjaink ökoturisztikai programjaira kívánja felhívni a figyelmet. Az egyhetes programsorozat keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szakvezetéses túrákkal, érdekes programokkal várják a vendégeket.

Június 20.: Fészeknézőben a gólyáknál
Fordul a kocka! Nem a gólyák szállnak a háztetőnkre, hanem mi lesünk be a madarak fészkeibe csemetéiket megfigyelni. A fiókák gyűrűt is kapnak. A fészkek felkutatása előtt átfogó képet kapunk a fehér gólyák életéről egy izgalmas tárlatvezetés keretében.
Helyszín, időpont: Kölked, Fehér Gólya Múzeum, 13.00 óra
Program időtartama: 2-3 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő

Június 20.: Madárgyűrűzés Drávaszentesen
A természetvédelmi őr által vezetett programon a Dráva Kapu Bemutatóközpont szomszédságában futó Gyöngyös-patak mentén egy előre kifeszített madárfogó hálóba repülnek be a madarak, amelyet a résztvevők közreműködésével óránként ellenőrzünk. A hálóba repült madarakat begyűjtjük, majd egyedi jelölőgyűrűvel való ellátásuk közben a vezető bemutatja a fajokat, melyeket testközelből is megcsodálhatnak a résztvevők.
Helyszín, időpont: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes, 17.00 óra
Program  időtartama: 3 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő

Június 21.: Barlangok Napja
A jeles nap alkalmából érdekes programokkal várjuk az érdeklődőket, amelynek keretében lehetőség lesz jobban megismerni a barlangok világát, a barlangászat történetét, eszközeit.
Helyszín, időpont: Abaligeti-barlang, 10.00 óra
A programon való részvétel ingyenes, a barlang és a Denevérmúzeum kedvezményesen látogatható a rendezvény időtartama alatt.

Június 21.: Vén fák ösvényén Bélaváron
Látogatás a tekintélyt parancsolóan, mégis végtelen szelídséggel magasodó bükkfáknál és az egykor fehér gólya fészkét tartó, matuzsálemi kort megért erdei fenyőnél. A túra során az ötvenes évek viszonyait tükröző futóárkokat is megtekintjük. A magaspartot elhagyva védett gyepek és tiszta vizű kavicsbányatavak mentén vezet utunk, ahol a gyurgyalagok színpompás tollruhájában is gyönyörködhetünk.
Helyszín, időpont: Bélavár, templom, 10.00 óra
Túra hossza, időtartama: 6 km, 3 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő

Forrás: Duna Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva