Hét világpremier Karlovy Varyban

A filmfesztivál keretében hét film világpremierjét, öt alkotás nemzetközi bemutatóját tartják, és a programban három magyar alkotás szerepel.

Hét film világpremierét, öt alkotásnak pedig a nemzetközi bemutatóját tartják az idei, 49. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban. A programban három magyar alkotás szerepel: Pálfi György Szabadesés című filmje a Kristályglóbuszért indul, Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmje pedig a Nyugattól Keletre versenyprogramban mutatkozik be.

Közép- és Kelet-Európa egyetlen A kategóriás seregszemléjét július 4-étől július 12-éig rendezik a világhírű nyugat-csehországi fürdővárosban. A kilencnapos filmszemlén több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők – közölte Jirí Bartoska fesztiváligazgató keddi prágai sajtóértekezletén.

A versenykategóriába 13 film kapott meghívást. Bartoska elmondta, hogy ebben a kategóriában két cseh filmet – Miroslav Krobot és Andrea Sedlácková rendező alkotásait (Díra z Hanusovic, illetve Fair Play) – vetítik majd. A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap. A Fair Play főszereplője Bárdos Judit fiatal szlovákiai magyar színésznő. A drámai hangulatú film témája az élsportolók doppinghasználata a szocialista Csehszlovákiában.

A versenykategóriába meghívást kapott Pálfi György Szabadesés című új filmje is – hangzott el a sajtóértekezleten. A neves magyar rendező korábbi alkotása, a Taxidermia annak idején nagy sikert aratott cseh szakmai körökben.

A Nyugattól Keletre szekcióban Zomborácz Virág Utóélet című filmjét, valamint Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című láthatják az érdeklődők.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice).

A szemlének idén is számos érdekes kísérő rendezvénye lesz, egy részük karitatív jellegű.
Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a Monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A kategóriásnak minősítette.

A rangos filmszemle díjkiosztó ünnepét július 12-én, szombaton tartják.

Forrás: MTI
,