Keresztes Dóra Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész kiállítása

Keresztes Dóra képzőművészként és animációs filmkészítőként is jelentős életművel rendelkezik, valószínűleg mégis a könyvillusztrációit ismerik legtöbben. A többnyire gyermek, olykor felnőtt könyvek számára készült alkotásai a magyar népi kultúra hagyományainak jelenkori megidézését, újra átélhetővé tételét segítik, miközben lényegesnek tartja a modern művészet szín- és formakincsének, kompozíciós elemeinek, absztrakciós transzformációinak tudatos és következetes használatát is. A képzőművészet számos ágával foglalkozik: festészet, autonóm és sokszorosított grafika, könyvillusztrálás, tipográfia, plakáttervezés, díszlettervezés és animációsfilm készítés. Szakrális jellegű művei közt említésre méltó a Budakeszi korpusz (1991), amely egyéni hangú, évezredes tradíciókat és modern világszemléletet ötvöző megoldása miatt rövid idő alatt zarándokhellyé vált. Mint grafikus tervezőművész (designer) is jelentős: az idén a New Yorki Print Magazin Európai különszámában az ő plakátját választotta nyitóképül a magyar anyag bemutatásához.

Keresztes Dóra: Kiss Ferenc,  Papó zenedéje,  2012, Etnofon Kiadó, tempera, 25x25cm

Keresztes Dóra: Kiss Ferenc, Papó zenedéje, 2012, Etnofon Kiadó, tempera, 25x25cm

A budapesti Képző-és Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte tanulmányait, majd a Derkovits-körben foglalkozott képzőművészettel Szabados Árpád tanítványaként. 1972-től 1977-ig tanult a Magyar Iparművészeti Egyetem könyvművészeti szakán, Kass János és Haimam György tanítványaként. A diploma megszerzése után a Művészeti Alap tagja lett, dolgozott a Múzsák Magazinban, a Pannónia Filmstúdióban és a Nemzeti Színházban is. Illusztrálta többek között Weöres Sándor, Kormos István, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor és Buda Ferenc versesköteteit, valamint a magyar és a nemzetközi népmese irodalom számos gyűjteményét. Munkái több hazai és nemzetközi kiállításon és filmfesztiválon sikerrel szerepeltek. Filmművészeti tevékenységét Balázs Béla díjjal (2005), képző- és iparművészeti munkásságát Ferenczy Noémi díjjal (2003), illusztrátori tevékenységét IBBY-díjjal (1994 és 2003) ismerték el.

1983-tól a Képgrafikus szövetség és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége is tagjai közé választotta. 1994-től 1996-ig a Magyar Illusztrátorok Társaságának alelnöke volt. Közvetlenül a Főiskola elvégzése után 3 évig gyermekműhelyt vezetett: Kőbányán a Pataky Ferenc Művelődési Házban, illetve a Magyar Nemzeti Galéria „Gyík” műhelyében. 1980 és 1992 között művészeti szerkesztője volt a Múzsák Művészeti Magazinnak.

A megnyitó időpontja: 2014. május 25. vasárnap 16:30 óra
A kiállítás megtekinthető: 2014. május 25. és június 15. között
A kiállítás helyszíne: Vörösmarty Színház Forrás Galériája, Székesfehérvár, 8000, Fő u. 8.
www.vorosmartyszinhaz.hu

A kiállítást megnyitja: Strasszerné Gömöri Dorottya rajzpedagógus
Közreműködik: A székesfehérvári Gyöngyvirág Óvoda Lepke csoportja
A kiállítás kurátora: Hegedűs Lilla művészettörténész
A kiállítással kapcsolatos további információk:forras@vorosmartyszinhaz.hu, (22) 512 100

Forrás: Vörösmarty Színház