Látássérült gyerekeket is várnak a mese- és bábfesztiválra

Bábkiállítással, mesefilmvetítéssel és bábszínházi előadással várják a látássérült és ép gyerekeket egyaránt május 25-én a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a Mesével látó elnevezésű programon, ahol a gyengénlátók számára audio-narrátorok teszik élvezhetővé az előadásokat.

Az audio-narrációs szolgáltatásnál a narrátor egy színházi előadás esetében még kezdés előtt elkíséri a látássérülteket egy színpadbejárásra, akik itt megtapinthatják a díszleteket és a kellékeket. A színészekkel is megismerkednek, így az előadás alatt a hangokat már könnyen tudják az egyes szereplőkhöz kötni. Az audio-narrátor a darab közben közvetíti a látássérült nézők számára azokat az információkat, amelyeket ők nem érzékelnek, előadás után pedig a színészekkel együtt megbeszélik a darabbal kapcsolatos élményeiket, gondolataikat – olvasható az egyetem MTI-hez eljuttatott közleményében.

A narráció egyre nagyobb területet ölel fel, amelybe a film, a televízió, a kiállítások, az oktatás, a konferenciák és az egyéb szabadidős programok mellett már a színház is beletartozik. Ezért született meg a gyermeknapi Mesével látó program ötlete, ahol számos területen bemutatkozhatnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem audio-narrátorai.

Lázár Ervin A hétfejű tündér című mesejátéka mindenki számára megelevenedik, mellette tapintható bábkiállítás, segítőkutya-bemutató és rengeteg mesefilm vár látó és látássérült vendégeket egyaránt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) együttműködve a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Közhasznú Kft.-vel (FSZK), több olyan tájékoztató anyagot és gyakorlatot dolgozott ki, amelyeken keresztül az érdeklődők megismerhetik a látássérült emberek speciális kommunikációs igényeit. A képzés során műhelyfoglalkozásokon és konzultációkon mutatják be az audio-narrációs munka célkitűzéseit, szabály- és eszközrendszerét, valamint az audio-narrációt igénybe vevő vakok és gyengénlátók elvárásait, kommunikációs igényeit, szervezeti életüket.

A rendezvényre előzetesen regisztrálni kell az SZFE vagy az FSZK honlapján május 22-ig.

Forrás: MTI