Perzsa mágia a Müpában

Kayhan Karholt világszerte a kamáncse, a klasszikus perzsa térdhegedű legavatottabb mestereként tartják számon. Május 21-én egyik legizgalmasabb projektjével érkezik a Müpába. Erdal Erzican baglama-játékossal alkotott duójában az improvizációk alapját a török népzene és az iráni klasszikus zene képezi.

Kayhan Karholt, Erdal Erzican

Kayhan Karholt, Erdal Erzican

Kayhan Karhol igazi csodagyerekként kezdte zenei pályafutását. Hét éves korában kezdett tanulni hangszerén, a kamáncsén, 13 évesen pedig már az Iráni Rádió és Televízió Nemzeti Zenekarának tagja volt. Öt évet töltött a zenekarnál, majd tudását tovább bővítendő, különböző régiók dialektusait tanulmányozta. A perzsa mellett származásából adódóan a kurd zenéből is sokat tanult, hiszen a két kultúrát legalább ugyanannyi köti össze, mint amennyi elválasztja. Az Iszlám Forradalom után – amikor sok egyetemet zártak be évekre -, elhagyta Iránt. Több nyugati országban élt, így Kanadában is, ahol az Ottawa-i Carleton Egyetemen tanult zeneszerzést. Elsősorban nem politikai okok miatt döntött a távozás mellett, hanem mert folyatni akarta zenei tanulmányait. Kiemelkedő tehetségére akkor figyelt fel a nyugati világ, amikor a csellista Yo-Yo Ma által alapított Silk Road Project tagja lett. A projekt kamarazenekarával, a Silk Road Ensemble-lel a világ legfontosabb színpadain léphett a közönség elé.

A Masters of Persian Musicban Irán legismertebb énekeseivel – Mohammad Reza Shajarian, Shahram Nazeri – játszott együtt és komponált számukra műveket. 1991-ben Dastan néven megalapította híressé vált, iráni klasszikus zenét játszó együttesét, majd 1997-ben Shujaat Khan indiai szitármesterrel és egy tablással kiegészülve elíndította a Ghazal formációt. Zeneszerzőként filmekhez és TV sorozatokhoz komponált muzsikát, a Francis Ford Coppola rendezte Youth Without Youth című film zenéjén Osvaldo Golijovval dolgozott együtt. Három albuma – a Faryad, a Without You és a The Rain – is Grammy jelölést kapott, melyből az utóbbi lemez az iráni és az indiai zenei kultúra különleges fúziója.

Legutóbb 2011-ben járt hazánkban, akkor egy tradicionális, korunk legkiválóbb perzsa zenészeiből álló együttes kísérte el. A Művészetek Palotájában a baglamán játszó Erdal Erzincan lesz partnere, akinek személyében Karhol remek társra talált. Mindketten szívesen kalandoznak az általuk képviselt stílus határmezsgyéin, egy pillantra sem tévesztve szem elől a tradíciók tiszteletét. Ebben a szellemiségben készült el második lemezük is, melynek egyik vezérfonala, hogy a hagyomány ismerete és tisztelete sem zárja ki az újraértelmezés lehetőségét. Az eksztatikus szólók, az áramló kreatív energiák és a messzire mutató zenei ívek mágiája szabadul majd el a Fesztivál Színházban is.

Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan
Művészetek Palotája, Fesztivál Színház, 2014. május 21.

További információ és jegyvásárlás: https://www.mupa.hu/program/kayhan-kalhor-erdal-erzincan-2014-05-21_19-30-fesztivalszinhaz

Forrás: Művészetek Palotája