Afrika csillagai – Orchidea és bromélia kiállítás (2014. május 9-11.)

A Magyar Orchidea Társaság tavaszi Orchidea és bromélia kiállításán Afrika különleges orchideáival is megismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak a Vajdahunyadvárba.

100_0060

A Magyar Orchidea Társaság tavaszi Orchidea és bromélia kiállításán a különböző tájakról származó szebbnél-szebb virág mellett, Afrika különleges orchideáival is megismerkedhetnek azok, akik idén tavasszal ellátogatnak a Vajdahunyadvárba. Az afrikai téma ötletét az idei Orchidea Világkiállítás és Kongresszus helyszíne adta, melynek 2014 őszén a dél-afrikai Johannesburg ad otthon.

A kiállítás különlegessége: Afrika csillaga

Az orchideákról általában Délkelet-Ázsia, vagy Dél-Amerika párás-forró őserdői jutnak az ember eszébe, Afrika csak nagyon ritkán. Pedig itt is élnek orchideák szép számmal. A fekete kontinens legfőbb különlegességei egyebek mellett a viaszszerű, fehér virágú Angraecumok, a kicsi, törékeny, illatos Aerangisek és a talajlakó Disák.

A tavaszi Orchidea és bromélia kiállítás címét egy gyönyörű Angraecum faj adta, amely Közép-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos. A helyiek ezt a fajt „Afrika Csillagának” nevezik utalva a virág csillag alakjára és ezüstös, fehér színére.

Afrika orchideái – csakúgy, mint a világ egyéb részein élők – a súlyosan veszélyeztetett növények közé tartoznak. Ezek közül különösen védelemre szoruló a Disák nemzetsége, a virág ehető gumójából készült ételek ugyanis előkelő helyen szerepelnek a vegetáriánus éttermek étlapjain. A helyi és nemzetközi természetvédő egyesületek hatalmas erőfeszítéseket tesznek a gumók tömeges betakarításnak megakadályozásáért, és a Disa nemzetség megmentéséért. Nem véletlen, hogy az őszi Orchidea Világkiállítás és Kongresszus is kiemelt céljának tekinti az orchideák élőhelyének védelmét.

101_0118

Ezen a májusi hétvégén az Orchidea és bromélia kiállításra ellátogatók nem csak a különleges orchideafajtákban gyönyörködhetnek, de számos, külföldi kertészet növényeit is megcsodálhatják, szakértő tanácsokat is kaphatnak tartásukat, gondozásukat illetően, továbbá lehetőségük lesz a növények megvásárlására is.

Az Afrika csillagai – Orchidea és bromélia kiállítás 2014. május 9-től 11-ig várja a látogatókat a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

A kiállítás nyitva tartása:
péntek, szombat, vasárnap: 10-18 óráig

Belépőjegy árak:
felnőtt: 1600 Ft
gyermek (6-18 éves korig): 1200 Ft
nyugdíjas (62 év felett): 1200 Ft
családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek): 4400 Ft

csoportos jegy (15 fő felett): 1200 Ft
A csoportok kedvezménye előzetes bejelentkezéshez kötött: 06 30 698 9755

Az Orchidea és bromélia kiállításra váltott belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása is megtekinthető. 

Jegyelővétel a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főpénztárában: április 7-től
Jegyvásárlásnál bankkártyát, OTP, MKB és K&H SZÉP kártyát is elfogadunk, emellett PayPal és PayPass fizetési módra is lehetőség van.

A belépőjegyek – egy későbbi időpontban – levásárolhatók az Oázis kertészeti szaküzleteiben.

Bővebb információ:
www.orchideakiallitas.hu
www.orchideatarsasag.hu

A5

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
,