Magyarország a 20. Prágai Nemzetközi Könyvvásár díszvendége

Magyarország lesz a díszvendége a 20. Prágai Nemzetközi Könyvvásárnak, amelyet május 15. és 18. között rendeznek a cseh fővárosban többek között Tóth Krisztina, Esterházy Péter, Spiró György, Földényi F. László és Háy János részvételével.

Magyarország az elmúlt két évben a Publishing Hungary program révén önálló standdal volt jelen a prágai vásáron. Ennek a folyamatos jelenlétnek is köszönhető, hogy 2014-ben díszvendégként mutatkozhat be Közép-Európa egyik meghatározó könyves seregszemléjén  – közölte a Balassi Intézet csütörtökön az MTI-vel. A dokumentum szerint a magyar program fő pillérét a díszvendégségre megjelenő kötetek bemutatói, dedikálások, kerekasztal-beszélgetések, vitafórumok adják.

A díszvendégség kapcsán a szokásoshoz képest jóval nagyobb teret kapnak a kínálatban a non-fiction irodalmi alkotások, a cseh szakemberek a magyar történelemről és kultúráról írnak könyveikben, a magyarok pedig elmondják, mint látják ők a cseh történelmet és irodalmat – olvasható a Balassi Intézet közleményében.

Olyan ismert magyar írókkal találkozhat a cseh közönség a standon, mint Tóth Krisztina, Esterházy Péter, Spiró György, Földényi F. László és Háy János, műveikből ismert cseh színészek olvasnak fel.

Napvilágot lát egy hiánypótló antológia is a kommunizmus közép-európai bukásának 25. évfordulóján a 20. század magyar katolikus irodalmáról, a tudományos könyvkiadást pedig Richard Prazsák és Simona Kolmanová könyvei képviselik, amelyek bepillantást engednek a magyar és cseh kapcsolatok történetébe.

Kiállítás és kerekasztal-beszélgetés idézik fel, hogy mit jelent Magyarország számára Bohumil Hrabal cseh szerző művészete, a modern cseh nemzet 19. századi születésének körülményeiről pedig Ján Kollárt, a Slávy dcera költőjét bemutató monográfia mesél, amelyet Kiss Szemán Róbert írt. A kötetben az irodalomtörténész, cseh és szlovák műfordító arra világít rá, hogy mennyiben járult hozzá Pest és Buda a cseh nemzeti ébredéshez.

Tükröt tart a cseh kultúra elé a magyar bohemisták kutatásait bemutató kiadvány, amely a magyar bohemisztika fejlődését és legutóbbi eredményeit ismerteti. A kötet színes tematikája arról árulkodik, milyen sokrétű a cseh kulturális jelenlét Magyarországon. A magyar bohemisták kerekasztal-beszélgetésén pedig azt boncolgatják majd, mit és miért tartanak fontosnak a cseh kultúrából – közölte az intézet.

A magyar kultúra minél nagyobb szeletét kívánja bemutatni az intézet a vásáron, így a magyar pavilonnál irodalmi vurstlit, főző- és néptáncbemutatókat is szerveznek.

Forrás: MTI

 

,