Öntöttvas tárgyakkal bővült a Nemzeti Múzeum gyűjteménye

A Korompay család mintegy 400 darab öntöttvas tárgyból álló gyűjteményét adományozta Sándor József a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) sárospataki Rákóczi Múzeumának.

Öntöttvas tárgyakkal bővült a Nemzeti Múzeum gyűjteménye - MTI fotó: Bruzák Noémi

Öntöttvas tárgyakkal bővült a Nemzeti Múzeum gyűjteménye – MTI fotó: Bruzák Noémi

A kollekciót dísz- és használati tárgyak, egyebek mellett szobrok és gyertyatartók alkotják. Tamás Edit, a MNM Rákóczi Múzeumának igazgatója közölte: az érdeklődők a tervek szerint június elejétől tekinthetik meg a kollekciót Sárospatakon.

Korompay László öntöttvasgyűjtő kívánsága az volt, hogy a kollekciót egyben tekinthesse meg a közönség – mondta el Sándor József kedden, a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

„Ez a gyűjtemény öntészeti szempontból felbecsülhetetlen érték” – hangsúlyozta, hozzátéve: ezek a tárgyak utánozhatatlanok és nem valószínű, hogy tudnak még ilyeneket gyártani Magyarországon. Mint mondta, „ma már nincsenek olyan emberek a szakmában, akik ezt meg tudnák csinálni, az öntőmesterség kihalt”. Bár zajlik öntészet az országban, de más technológiával – fűzte hozzá.

A személyiség a múlt, a jelen és a jövő láncolatában épül, s ebben döntő szerepük van a tárgyaknak is, amelyek érzelmeket képesek hordozni – fogalmazott Csorba László, az MNM főigazgatója.

„A Korompay család öntöttvas tárgyai jelzik a minőséget, a kvalitást, a magyar öntöttvas művészet 19. századi csúcsait, valamint egy család gyűjtői lelkesedését, elhivatottságát is” – hangsúlyozta a főigazgató.

Forrás: MTI