„When she love, she love passionately.” – Mitch Winehouse: Amy a lányom című könyvének bemutatója

2014. április 25-én mutatták be a sajtó képviselőinek a Rózsavölgyi Kiadó által hazánkban most megjelentetett életrajzi elemeken alapuló könyvet. A világhírű énekesnő rövid életének megírására nem más, mint édesapja Mitch Winehouse vállalkozott.

IMG_6793

„Amikor szeretett, szenvedélyesen szeretett.” – mondta egyetlen lányáról az édesapa. Mi, akik ismertük – vagy nem ismertük – művészetét, mit tudunk róla? A brit származású, tragikusan fiatalon elhunyt énekesnő 6 Grammy-díjat kapott, Eddig minden idők brit énekesnői közül ő adta el a legtöbb lemezt: több mint 24 millió példányt. Köszönhette ezt különleges hangszínének és előadói tehetségének, soul, jazz és rhythm and blues stílusokban is énekelt. A legtöbb dalszövegét is ő maga írta meg.

Az énekesnőt 27 évesen tragikus körülmények között, otthonában érte a halál. Ezzel a tehetséggel és káros szenvedélyre alapozott korai halálával „belépett” a „27-esek klubjába”. Olyan virtuális klub ez, amelybe nem kisebb zenészeket sorolt 27 évesen bekövetkezett – általában valamilyen káros szenvedélynek tulajdonított – haláluk és zseniális zenei teljesítményük, mint Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain vagy Jim Morrison. Kiváló zenészek voltak, akik maradandót alkottak, tehát örök életűek. Tehetségüket azonban minden esetben valamilyen szenvedélybetegség törte ketté. Hogy milyen emberek voltak igazán azt legfeljebb csak érezhetjük dalaik hangulatából, dalszövegeik mondandóin át. A színpad mögötti hétköznapi életüket, igazi arcukat viszont csak azok az emberek ismerhették meg akiket közel engedtek hétköznapi magukhoz. Ők voltak szemtanúi annak a rivaldafény árnyékában is folytatódó útnak és belső vívódásnak, amely elvezetett a bekövetkezett tragédiáig. Ezért is vállalkozott Mitch Winehouse ezen memoár megírására, hogy jobban megértsék, és ezáltal talán máshogy ítélje meg a közvélemény egyetlen lányát Amy Winehouse-t.

jatekelmelet-eredetiseg-a-xiii-kecskemeti-acelszobraszati-es-kepzomuveszeti-szimpozion-kiallitasa-fotok-forrasa-kesz-csoport

Az eredeti könyv két évvel ezelőtt jelent meg angolul, ezt követte spanyol, francia és német fordítás is. Most a kelet-európai régió országaiban szinte egyszerre jelenik meg a kötet. A szerző a teljes bevételét az Amy Winehouse Alapítvány javára ajánlotta fel, amely hátrányos helyzetű gyermekeknek és fiataloknak segít. Az alapítványt lánya halála után hozta létre a férfi, mert hisz abban, hogy a személyes tragédiát pozitívvá lehet formálni más hasonló helyzetbe került emberek megsegítésén keresztül.

Amy Winehouse művészként maradandót, talán nem túlzás azt írni felülmúlhatatlant alkotott. De mellette érzékeny ember, nő is volt, aki 12 évesen ezt írta iskolai füzetébe: „Szeretek élni… és azért élek, hogy szeressek.” Rehab című világslágerében édesapját is megszólította: „I ain’t got the time and if my daddy thinks I’m fine…” Mind erre vágyunk, ahogy Polcz Alaine (pszichológus, tanatológus) mondta : „Az ember arra éhes, hogy úgy szeressék, ahogyan van.” Mi, akik olvassuk édesapád könyvét és halálod után is hallgatjuk a zenédet ugye tudod, mind úgy szeretünk amilyen vagy, amilyen (is) voltál Amy?

Fotó: Marton Bálint
Tóth Judit Nikoletta

Mitch Winehouse: Amy a lányom – Rózsavölgyi És Társa, 2014