Tíz éves jubileumát ünnepli a 2014/15 évaddal a Művészetek Palotája

Április 10-én sajtótájékoztatóra került sor a Művészetek Palotájában a 10 éves jubileumi, 2014/15 évad kapcsán.

Sajtótájékoztató a Művészetek Palotájában 2014. április 10-én. Fotó: Posztós János

Sajtótájékoztató a Művészetek Palotájában 2014. április 10-én. Fotó: Posztós János

Ha valaki az ezredforduló óta nem járt a Petőfi-híd és a Dél-pesti vasúti híd által határolt egykori ferencvárosi teherpályaudvar területén, akkor nagyon meglepődne. Ami pár évvel ezelőtt még a főváros egyik legelhanyagoltabb része volt az most a Milleniumi Városközpontnak ad helyet. Nem csak a XXI. századi igényeknek megfelelően kialakított épületegyüttesek, de a hely fekvéséből fakadóan a Duna ívelése is olyan kilátással ajándékozza meg az ide látogatókat, amelyben a hidak, a Gellérthegy, a Vár, de még a Pilisi hegyek is élvezhetőek innen. A Művészetek Palotája nem csak impozáns megjelenésével, hanem új, színes programsorozatával is figyelemfelkeltő.

A jubileumi évad művésze, Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész lesz, aki az 1970-es évek eleje óta olyan neves karmesterekkel játszott együtt, mint Solti György, Végh Sándor, Lorin Maazel és Zubin Mehta. Évtizedek óta koncertezik együtt feleségével és októberi hangversenyén, fia, Fülöp is csatlakozik hozzá.

Az évad zenekara, az Amadinda Ütőegyüttes. Harminc évvel ezelőtt négy zeneakadémista fiatalember elhatározta, hogy – az akkoriban szokatlannak számító – négy főből álló együttest alapít, amely hamarosan meghívást kapott az európai fesztiválokra és bekerült a legismertebb formációk közé.

Az új, ünnepi évad megannyi nemzetközi sztárt sorakoztat fel. Nálunk játszanak majd a Bécsi, a Berlini és a Szentpétervári Filharmonikusok, hallhatóak lesznek Brahms, Bach kompozíciói, élvezhetjük többek között a világhírű King’s SIngers, a Take 6, Marianna Faithfull, a Kaláka és Muzsikás együttesek műsorait.

Folytatódnak a nagy népszerűségnek örvendő sorozatok, és idén – első alkalommal – a komolyzene mellett, jazz is szerepel az ECHO Rising Stars programjában. A Metropolitan Opera előadásait ismét HD minőségben láthatja a közönség. A Literarium zenés irodalmi estjein Bereményi Géza, Spíró György, Závada Pál és megannyi kortársa várja a közönséggel való találkozást.

A Művészetek Palotája tematikus bérletsorozata a jubileumi évadban különleges ajánlatokat tartalmaz. Válogathatunk a Zenekari páholy, Szólisták és zenekarok, Kamarakincsek, Hang-szálak, Ünnepek és oratóriumok, ECHO Rising Stars, Seniorok évada elnevezésű bérletek között.

Újdonság a megújult és személyre szabott hírlevél megjelenése, amelyet a Müpa honlapját meglátogatók és ott regisztrálók azonnal megtapasztalhatnak. A hűséges közönséget elővásárlási joggal, különleges ismeretterjesztő rendezvényekkel kívánják jutalmazni, továbbá a Rózsavölgyi Kiadóval karöltve az úgynevezett Müpa-könyvek sorozat kiadásával széles körben népszerűsítik a zenét.

Ott jártamkor több iskolai osztállyal is találkoztam, akik a délelőtti matiné keretében ismerkedtek a hellyel, a zenével, a kultúrával. Ezek a fiatalok már érteni, érezni fogják a zenét és nem lepődnek meg azon, ha egy estét a Bécsi Filharmonikusok között kell eltölteniük. De akár családi programként is beiktathatjuk a környéket és a városi panoráma megtekintése után merészkedjünk be az épületekbe is egy-egy kiállításra, koncertre vagy színdarabra. Higgyük el, nem fogjuk megbánni.

Alsószentiványi Ildikó írása