Kun Woo Paik zongoraművésszel lépnek fel a Nemzeti Filharmonikusok

Időpont: 2014. április 10. 19:30 – 22:00
Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Csajkovszkij: Szláv induló, op. 31
Szkrjabin: fisz-moll zongoraverseny op. 20
Mozart: C-dúr („Koronázási’) mise, K. 317

Közreműködik: Fodor Beatrix – szoprán, Megyesi Schwartz Lúcia – mezzoszoprán, Brickner Szabolcs – tenor, Palerdi András – basszus, Kun-Woo Paik – zongora, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)
Vezényel: Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán

Az évadban számos nemzetközi hírű művész lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal. Egyikük az 1946-ban született, Párizsban élő Kun-Woo Paik, aki olyan nagyságoknál tökéletesítette tudását, mint Wilhelm Kempff és a Szendy Árpád-növendék Kabos Ilona. Repertoárján jelentős arányban szerepelnek ritkán játszott alkotások: huszonöt lemeze közül többet szentelt Rachmaninov, Prokofjev, Fauré és Florent Schmitt zongoraműveinek, zongoraversenyeinek, de időről időre Busonit is játszik, ugyanakkor azonban Beethoven harminckét zongoraszonátáját is lemezre rögzítette. A Szkrjabin-zongoraverseny, amelyet az orosz zeneszerző 1896-ban, huszonnégy éves korában komponált, szintén ritkán hallható hangversenyen.

Csajkovszkij méltán népszerű Szláv indulója húsz évvel korábban, az Ottomán Birodalom és az Oroszország által támogatott Szerbia közötti háború idején íródott, s ezt a történelmi helyzetet jeleníti meg szinte filmszerűen láttató erővel. A koncert második részében az oratorikus irodalom egyik legismertebb alkotása, szintén egy fiatalkori mű, Mozart huszonhárom esztendősen írt C-dúr miséje csendül fel. Mint a legtöbb zeneműnek ebben a korban, ennek sem szerzője adta megkülönböztető nevét, hanem valószínűleg a 19. század elején „ragadt rá”. A bécsi császári udvarban ezt az impozáns alkotást szólaltatták meg a koronázások alkalmával és más nagyszabású ünnepségeken.

Rendező: Nemzeti Filharmonikusok

Forrás: Művészetek Palotája