Aromalabirintusban – Naplójegyzetek egy nem mindennapi könyvbemutatóról

Már a környezet is megalapozza a hangulatot még mielőtt maga az esemény megkezdődne. A Krúdy negyed meghitt atmoszférája, a Khéli vendéglő tőszomszédsága már önmagában is a régi időket és Szindbádot idézi, a gasztronómia útvesztőiben tett önfeledt, mesés kirándulásaival. Már csak egy ugrás a Krúdy egykori lakóházában található Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, amelynek Kultea Klub Szalonja adott otthont április 2-án, szerda este Szigethy Gábor színháztörténész-rendező-író új könyve bemutatójának, az Aromalabirintusnak.

b1A színházteremben tartott bemutatón résztvevők valójában egy kellemes baráti beszélgetés részesei lehettek. A beszélgetőpartner nem volt más, mint maga a múzeumigazgató, Kiss Imre, akinek szakavatott kérdéseivel sikerült a könyv intimitásait elevenen és „jó ízűen” megmutatni, felszínre hozni.

Már az indítás is a meglepetés erejével hatott, amikor Kiss Imre jelképesen „leleplezte” a díszletként a színpadra állított ókori kétfülű kratért (bortároló edényt), amely a könyv borítóján látható terítéket is ékesíti. A rövid bemutatkozás után a Wellington pecsenyéről szóló felolvasással máris a gasztronómiai labirintus közepében találta magát a hallgató. Azután sorjáztak a kedélyes anekdoták, s főleg azok az érzések, hangulatok, ízek és színek, amelyek a szerzőt e gasztrokulturális mű megírására késztették. Nem gasztronómiai szakkönyvvel állunk tehát szemben, inkább olyan emlékek és asszociációk együttesével, amelyek a jó ízlésről, a szép terítékről, az igényességről, a múlt szokásvilágáról és jelen családi emlékeiről való gondolkodás közben fogalmazódtak meg benne. A kiindulópont és kulturális értékmérő ebben a gasztronómiai kalandozásban a nagymama mindennapi damasztabroszos szeretete az ötvenes évek sivár viaszosvászonos közegéből magasan kiemelkedve. Eközben megelevenednek legendás helyszínek és szereplők Szinbádon keresztül Ruttkai Éváig és Latinovits Zoltánig, s a Gundel családig, Pannonhalmától a Szépasszonyvölgyig.

A könyvbemutató méltó és ünnepi zárása volt a szerző által kínált borkülönlegesség: Vida Péter Szekszárdi Öreg Tőkék Kadarkája, amelynek szürcsölgetése közben a résztvevők még további titkokat tudhattak meg a szerzőtől. Bátran ajánlható a barangolás Szigethy Gábor ízes labirintusában. Biztos nem fognak eltévedni, bárki megtalálhatja benne, amit keres.

Varga Bótos Anna írása