Árverésen Orson Welles hagyatéka

A filmrendező kamerája, forgatókönyvei és fotói is kalapács alá kerülnek azon az aukción, amelyet a művész hagyatékából rendez legfiatalabb lánya áprilisban.

Beatrice Welles tavaly bukkant rá a személyes tárgyakra néhány dobozban és bőröndben. Welles, az Aranypolgár rendezője, Oscar-díjas forgatókönyvírója 1985-ben hunyt el és alig egy év múlva felesége, az olasz színésznő, Paola Mori is követte. Mint lányuk elmondta, a kettős veszteség olyan mély gyásszal töltötte el, hogy eddig nem akart az elpakolt dolgokhoz nyúlni.

A rendező lánya szerint apja azt szerette volna, hogy a tárgyak filmrajongókhoz kerüljenek és ne egy múzeumban porosodjanak. „Egyszerűen nem hitt az oktatásban, nem hitt a tudományos dolgokban” – fogalmazott.

A Heritage Auctions április 26-i aukcióján összesen 70 tételt árvereznek el. Margaret Barrett, az aukciósház igazgatója nem bocsátkozott találgatásokba a relikviákból várható bevételről, de hangsúlyozta: Wellesről még most, évtizedekkel a halála után is beszélnek az emberek és halhatatlanságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a fiatal nemzedék is ismeri.

Barrett szerint az árverés csúcspontja a Bell & Howell filmfelvevő kamera eladása lesz. Welles lánya elárulta, hogy apja házi felvételeket készített vele, de az egyik fotón az is látszik, hogy egy spanyol bikaviadalon is forgatott a kamerával.

A kéziratai közül az 1942-ben született Az Ambersonok tündöklése és bukása című forgatókönyvére is lehet licitálni. A könyv érdekessége, hogy két befejezés is szerepel benne, de végül egyik sem került be a filmbe, amelyet megrendezett.

Beatrice Welles gyerekkorára emlékezve elmesélte, hogy gyakran ült apja térdén a vágószobában, sőt, mikor nagyobb lett, apja azt is megengedte neki, hogy utasításai alapján ő vágja és ragassza a filmszalagot.

Forrás: MTI