Munkácsy-öröknaptárt adtak ki a Munkácsy Emlékév alkalmából Békéscsabán

Munkácsy-öröknaptárt adtak ki a Munkácsy Emlékév alkalmából Békéscsabán, a kötet a festő életének meghatározó eseményeit ismerteti. A tartalmában és formájában is újszerű kiadványt pénteken mutatták be.

Békéscsaba alpolgármestere, Kiss Tibor a Munkácsy-múzeumban tartott bemutatón mondott ünnepi beszédében kiemelte: a kiadvány méltó része az egész éves megemlékezésnek. Az öröknaptárban az érdeklődők elolvashatják az egyes napokhoz köthető eseményeket a művész életéből, megismerhetik az örömöket és a bánatokat.

Az üresen hagyott keretbe az olvasó is bejegyezheti életének fontos történéseit, hasonlóan a régi bibliákhoz, ahová a születések, az esküvők vagy például az adott történelmi időszakokhoz kötődő eseményeket jegyezték be. Az öröknaptár szolgálhat modern házi bibliaként, amely közelebb hozza az emberekhez a világhírű festőt, akinek életéről méltatlanul keveset tudunk – mondta Kiss Tibor.

Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze a sajtótájékoztatón kifejtette: az öröknaptár ismeretterjesztő céllal mutatja be a művész életét, gazdag illusztrációkkal nagyon sok újszerű információhoz jut az olvasó. A múzeum munkatársai a kiadványhoz forrásként a festő leveleit és az általa megírt önéletrajzot, valamint a Munkácsy Mihály Múzeum legnagyobb relikviagyűjteményét használták.

Forrás: MTI