„Nemzetek fölötti vagyok.” – Reigl Judit Űr és extázis című kiállítása a Ludwig Múzeumban

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nyílt meg március 22-én Reigl Judit magyar származású, de 64 éve Franciaországban élő szürrealista festőművész kiállítása a Ludwig Múzeumban. A kilencven festményt június 22-ig láthatja a nagyközönség.

Reigl Judit azon kevés, magyar származású ma is élő művészek egyike, akinek a világ szinte összes meghatározó kortárs múzeumában található festménye. A közelmúltban a New York-i Metropolitan Múzeum a birtokában lévő három Reigl-festmény mellé még hat képet válogatott be gyűjteményébe. De találhatóak festményei London és Párizs modern kiállítótermeiben is. Budapesten az első kiállítását 2005-ben a Műcsarnokban láthatta a közönség. A most megnyílt kiállítás felülmúlja azt olyan értelemben, hogy számszerűen a legtöbb, és a művész minden korszakából érkeztek ide festmények gyűjtőktől, múzeumoktól és a festőnő saját tulajdonából egyaránt.

Az idén 91 éves művész Kapuváron született, a II. világháború évei alatt a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult Budapesten. A római Magyar Akadémia ösztöndíjával 1946-48 között tanulmányúton járt Olaszországban. Onnan visszaérkezve – mivel itthon politikusok portréinak megfestésére kapott megrendelést – hogy a festészetet szabadon művelhesse „disszidált”. A múlt évszázad közepétől Párizsban élt, 1963-ban Marcoussis-ban telepedett le. Franciaországban olyannyira elismert művész, hogy a párizsi Pompidou Központ már 1994-ben önálló kiállítást rendezett számára.

A művész 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2011-ben pedig a Kossuth Díjat is. Mégis ez a 2014. évi kiállítás lehet az, amely egy életmű egyberendezésének lehetőségével – a főváros egyik legnagyobb kulturális rendezvénysorozatába ágyazva – fejet hajthat az ebben a blokkban született és alkotói szabadsága megtalálása után méltán világhírűvé vált művész előtt.

„Mint egy spirál, állandóan visszatérek a kezdetekhez, de egy másik szinten.” mondta a Reigl Judit pár évvel ezelőtt önmagáról. Visszatérni, de magasabb szinten, esetleg más megközelítésből indulni. Ez az, amely meghatározza az életművét. Azt az életművet, amelyet most lehetőségünk van egymás mellett egyszerre kronologikus és tematikus csoportosításban megtekinteni. Éljünk a lehetőséggel.

Tóth Judit Nikoletta írása

Reigl Judit – Űr és extázis – Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum – 2014. március 22. – 2014. június 22.

,