Orosz zenei zsenik a Zeneakadémia színpadán

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében két kiemelkedő orosz zenei talentumot is vendégül lát a Zeneakadémia. Március 22-én Maxim Vengerov csillogtatja meg hegedűtudását a Lengyel Kamarazenekar kíséretében, míg március 30-án Elena Bashkirova kápráztatja majd el zongorajátékával a közönséget.

Maxim Vengerov - Fotó: Naim Chidiac

Maxim Vengerov – Fotó: Naim Chidiac

Maxim Vengerovról már gyermekkorában kiderült, hogy kivételes érzéke van a hegedűhöz. Szülei, akik maguk is gyakorló zenészek voltak – édesanyja énekesnő és a helyi árvaház kórusának vezetője, míg édesapja a Novoszibirszki Filharmonikus Orchestra első oboistája volt – hamar felismerték fiuk tehetségét, így a kis Maxim előbb Galina Turtschaninova, majd Zakhar Bron pártfogásában csiszolhatta tudását. Utóbbit előbb Londonba, majd Lübeckbe is követte a család. Eddigre Vengerov már az európai koncerttermek ünnepelt fellépője volt, több neves hegedűversenyt – többek közt a londoni Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyt és a Junior Wieniawski Hegedűversenyt – is megnyert. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Barenboim, Rostropovich, Abbado, Giulini vagy a Tavaszi Fesztiválon szintén fellépő Zubin Mehta.  16 évesen tartotta első mesterkurzusát a Los Angeles-i UCLA egyetemen,  a tanítás és az ifjú zenei tehetségek gondozása  azóta is egyik szívügye. Így nem meglepő, hogy 1997-ben első klasszikus zenészként az UNICEF zenei nagykövetének választották. 2008 után egy sérülést követően egyre ritkábban lépett színpadra hegedűsként, inkább másik szerelmének, a vezénylésnek szentelte idejét. 2012-ben a londoni Wigmar Hallban adott koncertjén tért vissza imádott hegedűjéhez.  Az elmúlt két évben különböző zenekarok élén és/vagy szólistaként koncertezett Münchenben, Párizsban és a Genfi Paleo Fesztiválon. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Lengyel Kamarazenekar kíséretével kápráztatja majd el a magyar közönséget hibátlan technikájával, Mozart és Csajkovszkij művekkel a repertoáron.

Elena Bashkirova - Fotó: Monika Reittershaus

Elena Bashkirova – Fotó: Monika Reittershaus

A szerencsések 2008-ban már részesei lehettek a csodának, amit Elena Bashkirova játéka jelent. Az orosz zongoraművésznő akkor is a Budapesti Tavaszi Fesztivál meghívásának tett eleget, akik akkor lemaradtak, most március 30-án a Zeneakadémián pótolhatják a mulasztást. Bashkirova – akárcsak Vengerov – zenész családból származik, első tanára maga a művésznő édesapja, Dmitrij Bashkirov zongoraművész volt. Elena tehetsége sokáig árnyékba szorult szintén zenész férjei hírneve mellett – előbb a hegedűművész Gidon Kremer, majd a zongorista Daniel Barenboim hitvese lett.  Pedig Bashkirova már akkor is sokakat lenyűgözött a lelkesedést és pragmatizmust mesterien elegyítő játékával.  Repertoárján egyaránt szerepelnek klasszikus és romantikus művek, de elkötelezett szóvivője a XX. századi daraboknak, számos kompozíció ősbemutatója fűződik a nevéhez. Olyan rangos zenekarok visszatérő szólistája, mint a Müncheni Filharmonikusok, a Bambergi Szimfonikus Zenekar, az Orchestre de Paris együttes, az Izraeli Filharmonikusok vagy a Chicagói Szimfonikus Zenekar. A kamarazene mindig is zenei pályafutása egyik fókuszpontja volt, kezdeményezésére és művészeti vezetésével jött létre 1998-ban a Jeruzsálemi Kamarazenei Fesztivál. A Zeneakadémia Nagytermébe ezúttal egy izgalmasan összeválogatott formációjával érkezik; fia, a hegedűművész Michael Barenboim mellett a svéd-dán csellista, Andreas Brantelid, a többszörös versenygyőztes klarinétos, Shirley Brill, és a firenzei Maggio Musicale és a Berlini Staatskapelle szólófuvolása, az izraeli Guy Eshed is a hangszeres szólisták új, felszálló pályán mozgó nemzedékét képviseli – a legmagasabb színvonalon. Kamaraestjükre különböző korszakokból válogattak: hallhatunk remekműveket Haydntól és Schuberttől kezdve Beethovenen át egészen Bartókig, mintha csak a Bécsi Koncerthausban lennénk.

Maxim Vengerov és a Lengyel Kamarazenekar
Zeneakadémia, Nagyterem, Március 22. 19.30
Mozart: D-dúr hegedűverseny, K. 218
Mozart: A-dúr hegedűverseny, K. 219
Csajkovszkij: Melankolikus szerenád hegedűre és zenekarra, op. 26 (David Walter átirata)
Csajkovszkij: Emlék (Souvenir d´un lieu cher – Scherzo), hegedűre és zenekarra, op. 42 (David Walter átirata)
Csajkovszkij: Emlék (Souvenir d´un lieu cher – Meditation), hegedűre és zenekarra, op. 42 (David Walter átirata)
Csajkovszkij: Valse-Scherzo, hegedűre és zenekarra, op. 34 (David Walter átirata)
További információ: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=58011&l=hu

Elena Bashkirova és a Jeruzsálemi Fesztivál Kamarazenekara
Zeneakadémia, Nagyterem, Március 30. 19.30
Haydn: G-dúr trio, Hob. XV: 15
Bartók: Kontrasztok
Beethoven: B-dúr trió, op. 11
Carter: Esprit rude
Schubert: B-dúr trió, D 898
Közreműködik: Michael Barenboim ─ hegedű, Andreas Brantelid ─ cselló, Guy Eshed ─ fuvola, Shirley Brill ─ klarinét, Elena Bashkirova ─ zongora
További információ:  http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=56857&l=hu

Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál

34. Budapesti Tavaszi Fesztivál - 2014.03.21-04.06.

,