Vasárnap rendezik meg Budapesten a Szent Patrik napi felvonulást és fesztivált

Szent Patrik napi felvonulást és fesztivált rendeznek Budapest belvárosában vasárnap.

A gyülekezőre 14 és 15 óra között kerül sor az V. kerületi Szabadság téren, délután háromkor innen indul a menet, mely az Instant Klubban végződik (VI. kerület, Nagymező utca 38.).

A szórakozóhelyen igazi „pub hangulatban” változatos zenei, tánc-, gyermek-, családi és gasztronómiai programok várják a résztvevőket 22 óráig. Lesz steptánc-bemutató és tánctanítás, játékkészítés, meg lehet kóstolni az „ír gulyást”, és természetesen ír sörökből sem lesz hiány. Tizenöt zenekar játszik majd ír zenét, közöttük a Bran, a Greenfields és John Murphy – tájékoztatta az MTI-t Banka Anna, az eseményt rendező Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület (IHBC) rendezvényigazgatója.

Mint mondta, a felvonulással egybekötött fesztivált első ízben 2011-ben szervezték meg Budapesten mintegy 500 fő részvételével, a rendezvény már akkor Közép-Kelet-Európa legnagyobb Szent Patrik napi eseményévé vált. Tavaly több mint 1400-an vettek részt a felvonuláson, melyen írek, magyarok és más nemzetbeliek is részt vettek az elmúlt években minden korosztályból – tette hozzá.

Az Írország védőszentjeként és apostolaként tisztelt Szent Patrik volt az, aki a hagyomány szerint elterjesztette a kereszténységet a szigetországban az 5. század második felében. Az írek minden év március 17-én emlékeznek meg halálának évfordulójáról, Írország e nemzeti ünnepén az egész világon színpompás felvonulásokat tartanak.

Forrás: MTI