A kutya különös esete az éjszakában, hovatovább „Miért lenne jó űrhajós egy autista?

Erre az egyszerű kérdésre is választ kaphat az, aki megtekinti a március 8-án a Centrál Színházban bemutatott A kutya különös esete az éjszakában című darabot Puskás Tamás rendezésében. A mű, amely Mark Haddon világhírű regényének átdolgozásából készült és egy autizmussal élő kamasz életébe enged belepillantani, egész estés szórakozást ígér az arra kíváncsi nézőközönségnek.

IMG_0030

IMG_0461

A színdarab alapját biztosító regény egy évtizede jelent meg és szinte azonnal bestseller lett az egész világon. Magyarországon is több kiadást megélt, hiszen olyan felnőtteknek is szóló gyerekkönyv, amely amellett, hogy kész detektívregény, egy napjainkban igen gyakorinak számító fejlődési rendellenességről, az autizmusról is szól. A könyvből készült előadást először a londoni Nemzeti Színház mutatta be, ott el is nyert 7 Olivier-díjat, többet, mint prózai előadás valaha.

A darab alcíme: felnőtté válás egy részben. Ez nem véletlen, hiszen nem csak a főhős, a 15 éves 3 hónapos és X napos Christopher, de átvitt értelemben a szülei is a szemünk láttára válnak felelős felnőtté. A történet kiinduló estéjén kiderül, hogy valaki megölte a szomszéd kutyáját. A magasan funkcionáló autizmussal élő, anyáról félárva nagyfiú nyomozásba kezd, hogy kiderítse ki követte el a bűntettet. A nyomozás során megismerhetjük közvetlen környezetét és azt is, hogyan gondolkodik Christopher a világról és hogyan érzékeli azt.

imaging-korea-korea-dokumentumfotokon-embereken-tajakon-es-idon-tul-holl-ferenc-azsiai-muveszeti-muzeum-megnyito-2016-majus-4-foto-kaunitz-miklos

A detektívmunka nem csak arra derít fényt, ki is ölte meg a szomszéd kutyáját, hanem érzékletesen bemutatja, hogyan határozza meg egy család – két látszólag egymásért és közös gyermekükért is már évtizedekkel korábban felelősséget vállaló felnőtt – életét az autizmus. Hogyan próbálják a felnőttek a „könnyebb utat” választani abban bízva, így kevésbé sérülnek lelkileg. Előkerül a halottnak hitt édesanya, a szemünk láttára rendeződnek át (nem vissza) a családi viszonyok. Kiderül, hogyan lehet egyensúlyba hozni az egyén érdekeit a családéval és újra bizonyosságot nyer, hogy a „legtisztább út” az egyenes. Bepillantást nyerhetünk egy nem mindennapi élethelyzetbe, egy speciális iskola mindennapjaiba is, ahol mindenkinek tanulási nehézsége és különleges szükséglete van. Vagy mégsem? Hiszen mindenkinek vannak tanulási nehézségei és különleges szükségletei egyaránt – mondja a kamasz fiú, apa is mindig hord magánál kis fehér bogyókat a kávéjába, mert csak azzal tudja meginni.

IMG_0468IMG_0553

Az egyfelvonásos darab hatásos zenei aláfestésekkel és gyors váltásokkal fokozza azt a rendkívüli színészi teljesítményt, ahogyan Kovács Krisztián – döbbenetesen hűen és bámulatos beleérzéssel – adja vissza az autista fiú végtelenül racionális gondolkodását és sajátos érzelemvilágát. Ezzel felejthetetlen élményt nyújt és remélhetőleg elgondolkoztat minket autizmussal élő társaink megítélésében.

Az anyát alakító Pokorny Lia finoman, egy-egy pillanatra szinte drámaian érzékelteti az anyaszerepével azonosulni néha képtelen, de később azt felvállaló nőt.

„Azt érted, hogy szeretlek?” kérdezi az apa (Scherer Péter) kétségbeesetten a fiát. A mi kamaszodó gyerekeink, rokonaink, ismerőseink értik, hogy szeretjük őket? Ugye nem? Nem mindig.

Fotó: Tóth Viktória
Tóth Judit Nikoletta írása

Centrál Színház: Mark Haddon – Simon Stephens: A kutya különös esete az éjszakában
Bemutató: 2014. március 8.
További előadások márciusban és áprilisban: 03.17. hétfő, 19:00 03.29. szombat,19:00, 04.04. péntek, 19:00, 04.19. szombat, 19:00, 04.22. kedd, 19:00