Több mint akt – Női szépség kiállítás a Szerb Kulturális Központban

Női szépség címmel nyílt kortárs nemzetközi kiállítás a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központban 2014. március 5-én. A korábban Oroszországot, Szlovákiát, Bulgáriát és Szerbiát is megjárt tárlatot budapesti állomásán Gyurity Milán, a Szerb Kulturális Központ igazgatója és Miša Mandić, a kiállítást gondozó művészeti egyesület vezetője mutatta be.

Noi szepseg (4)

A tizennégy éve működő Kolut Mandić Művésztelep alkotóinak egymás közötti beszélgetései nyomán, Miša Mandić kezdeményezésére létrejött tematikus kiállításra egy nemzetközi zsűri állította össze tizenkét ország művészeinek pályaműveiből azt a harminchat műalkotást, melyekből ezúttal Budapesten láthatnak válogatást az érdeklődők. Az első, újvidéki kiállításra 2013. március 8-án került sor, melyet az azóta eltelt egy év alatt a budapestivel együtt már tizenkét alkalom követett.

ii-zsolnay-fesztival-pecs

A többek között színházi előadásokat, irodalmi esteket, táncházat és filmklubot is szervező központban ezen az estén tehát a képzőművészeté, a női test szépségét és az ehhez kapcsolódó ideákat egyéni látásmóddal megközelítető festményeké volt a főszerep. A nő már az őskor óta művészeti alkotások inspirációja és témája. A Női szépség kiállítás is a női testhez fűződő szemléletmódok sokszínűségét hivatott bemutatni, azonban a szervezők kihangsúlyozták: ezek a munkák „mindenkihez szólnak” és reményeik szerint „mindenki megtalálja a saját kedvencét.”

Noi-szepseg-7

Szerbiától Mexikóig, nők és férfiak egyaránt képviseltetik magukat műveikkel, ami számos befogadási és értelmezési lehetőséget kínál a látogatóknak, akik a női szépséget egymástól eltérő kontextusban feldolgozó, más és más textúrájú festményekkel találják szemben magukat, melyek hol realista eszközökkel, hol absztrakt módon fejezik ki az alkotókban működő tudatos és ösztönös képzeteket, nőkhöz kapcsolódó eszméiket.

A kiállítás 2014. március 28-ig tekinthető meg a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központban.
Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 49.

Cikk, fotó: Pap Tamás