Vidám télűzővel nyit a szentendrei Skanzen

Zajos mulatsággal, vidám télűzővel nyit a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton.

Egyebek mellett farsangfarki zajos téltemető szokásokkal, asszonyfarsanggal, álesküvőkkel és állatalakoskodók felvonulásával várják szombattól a látogatókat a Skanzenben, ahol a téli szünet után ismét színes programokat kínálnak hétvégenként a vendégeknek – tájékoztatta az MTI-t az intézmény sajtóreferense.

Az asszonyfarsang szokását bemutatva Kecskés Noémi elmondta, hogy az asszonyok beöltöztek, és énekelve, tréfálkozva járták a falut, annak a férfinak pedig, aki az útjukba akadt, bepamacsolták az arcát, majd fakéssel „megborotválták”.

A hétvégén az asszonyok és a lányok a muzsika és a tánc mellett számos női praktikával is találkozhatnak, a pártában maradtak szerelmi és férjjóslással tudakolhatják meg, ki lesz a jövendőbelijük. „A hívatlan férfi látogatók ugyanakkor furfangos próbatételekre számíthatnak” – tette hozzá.

A látogatók egy lánycsúfoló szokással, a tuskóhúzással is megismerkedhetnek – emelte ki a múzeum munkatársa, hozzátéve, hogy a néphagyomány szerint akik a farsang végéig nem mentek férjhez, ahhoz egy fatuskót vagy kisebb fadarabot kötöttek, s azt kellett elhúzniuk egy bizonyos távolságra.

A gyerekprogramok közül Kecskés Noémi többek között Cibere vajda és Konc király csatáját emelte ki, amelynek keretében a kisebbek számot adhatnak ügyességükről, de kipróbálhatják a Skanzen farsangi jelmezeit, beöltözhetnek maskarába, vagy maguk is elkészíthetik saját állatmaszkjukat a kézműves műhelyekben.

A gasztronómiai kínálatban ott lesz a farsangi fánk, amely ennek az időszaknak az elmaradhatatlan édessége – magyarázta a sajtóreferens. A süteménynek mágikus erőt tulajdonítottak, mert a hiedelem szerint amelyik házban fánk készül, annak tetejét megkíméli a vihar.

Kecskés Noémi arra is felhívta a figyelmet, hogy a bárányjelmezben vagy -maszkban érkezők ingyen, illetve kedvezményesen léphetnek be a múzeumba.

Forrás: MTI