Esterházy Péter estjével kezdetét vette a ljubljanai Fabula-fesztivál

Esterházy Harmonia Caelestise nemrég jelent meg Szlovéniában, A szív segédigéi című 1985-ös művét pedig a mostani fesztivál alatt adják ki szlovén fordításban.

Esterházy Péter Kossuth-díjas író szerdai estjével kezdetét vette a Fabula világirodalmi fesztivál Ljubljanában.”Amikor elkezdtem írni ezt a regényt, a hajam barna volt, és tudtam focizni. Mikorra befejeztem, a hajam megőszült, és már nem tudtam focizni” – viccelődött az író Harmonia Caelestis című művének tíz éven át tartó alkotási folyamatáról a ljubljanai Cankar kulturális és kongresszusi központban rendezett irodalmi esten az STA szlovén hírügynökség jelentése szerint.

A március 8-ig tartó irodalmi fesztivál további kiemelt vendégei a Marrákesben élő spanyol író, Juan Goytisolo, akinek számos műve jelent már meg magyarul is (többek közt a Hordalék, a Szigeti krónika és a Személyleírás), az NDK-ról szóló szatíráiról ismert német író, Thomas Brussig (A Napsugár fasor innenső vége), valamint Jacqueline Raoul-Duval francia szerző (Kafka, az örök vőlegény). A vendégek több könyve is a fesztiválra jelenik meg szlovénul.

Az irodalmi találkozó témáját – A szabadság arcai – feldolgozó novellák is napvilágot látnak szlovén szerzők (Miha Mazzini, Nejc Gazvoda, Alojz Ihan, Gabriela Babnik, Vesna Lemaif) tollából, és a művek versenyben is megmérettetnek majd. A történeteknek egyetlen követelménynek kellett csak megfelelniük: a főszereplőnek meg kell tapasztalnia a teljes szabadságot – bármit is jelentsen ez a szerzőnek.

A tíznapos fesztiválon számos irodalmi est és beszélgetés mellett gyerekprogramok és filmvetítések is várják az érdeklődőket. Ljubljana szombati bolhapiacán könyveket és történeteket lehet majd csereberélni, a fesztivál zárásaképpen pedig beszélgetést rendeznek a szlovén novellaszerzők részvételével – taglalta az eseményeket Janina Kos programigazgató.

Forrás: MTI
,