Tavaszi ínyencségek a Millenárison: Lee Ritenour és a MozART Group

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztiválon két zenei csemege is várja a látogatókat a Millenáris Parkban. Először március 21-én az örökvidám jazzgitáros Lee Ritenour játszik, a Finucci Bros Quartet fiatal magyar tehetségével, Balogh Rolanddal kiegészülve, március 23-án pedig a komolyzene Monty Phyton-jaként is emlegetett lengyel MozArt Group zenei kabaréja ígér felhőtlen szórakozást.

Lee Ritenour - Fotó: Rob Shanahan

Lee Ritenour – Fotó: Rob Shanahan

A kortárs jazz és a jazz-funk úttörőjének számító Ritenour immáron majd’ fél évszázada a jazz szcéna megkerülhetetlen szereplője. Első albumát 1976-ban adták ki, azóta több mint negyven lemeze jelent meg, több mint 30 toplistás számmal, számos rangos zenei díj mellett 19 Grammy jelölést és egy Grammy díjat is magáénak tudhat. Pályafutása során a legkülönbözőbb formációkban játszott, s gyakran tett kirándulásokat a jazz világán kívül is. Legutóbbi lemeze – a 2012 őszén megjelent Rhythm Sessions – a jazz ikonikus alakjai mellett fiatal, feltörekvő tehetségek bevonásával készült.  A lemezen hallható jazzt a funk, az R&B, a latin és a világzene árnyalja. „ Minden egyes dal magán viseli a közreműködő zenészek személyiségét, így – bár a lemez az én nevem alatt fut – a Rhythm Sessions legalább annyira szól róluk, mint rólam.” A magyar közönség a Budapesti Tavaszi Fesztiválon hallhatja először ezt a hallatlanul gazdag és színes életmű páratlanul harmonikus és energiákat összefogó szintézisét. A koncerten Lee egyik mentoráltja, a Finucci Bros Quartet alapító tagja, Balogh Roland működik majd közre, akinek 2009-ben a Montreux-i Jazzgitár versenyen épp Ritenour ítélte oda az első díjat.  Március 21-én, mint mester és tanítványa lépnek majd a közönség elé, közös produkciójukban hallható lesz az évek óta tartó barátságukból fakadó örömzenéjük.

Balogh Roland

Balogh Roland

A MozArt Group felállását tekintve egy klasszikus vonósnégyes, ám ezt leszámítva semmi másban nem mondhatóak klasszikusnak. A négy lengyel zenész humoros jelentekkel, apró gegekkel és rövid zenei tréfákkal átszőtt koncertje merőben eltér a hangversenytermekben megszokott komolyzenei estektől, hiszen az együttesnél a világon egyedülálló módon maga a zene a humor forrása. A négy muzsikus tanulmányaikat a legjobb lengyel akadémiákon, Varsóban és Łódźban végezték, 1995-óta játszik és bolondozik együtt. Ha kell, ketten játszanak egy hangszeren, sapkát húzva és kesztyűbe bújva, meglepő tárgyakból varázsolnak elő muzsikát vagy épp pingpongozva adják az ütemet. Nem félnek kihasználni az egész színpadot, táncolnak, énekelnek és szemtelenül a feje tetejére állítják a komolyzene összes írott és íratlan szabályát. A jazztől a countryn át napjaink legnépszerűbb popslágereiig mindent játszanak, olykor egyetlen zeneszámba sűrítve. Első sikerüket egy humorfesztiválon aratták, 1997-ben a Krakkói Kabaréversenyen egy végtelenül kifinomult, precízen koreografált komolyzenei show-t, egy, a szó legnemesebb értelmében vett zenebohóc-számot adtak elő. Sikerük azóta is töretlen, az együttes folyamatosan járja a világot, most a Budapesti Tavaszi Fesztivál meghívásának eleget téve lépnek fel a Millenáris Parkban, március 23-án 20.00 órakor.

MozArt Gorup

MozArt Gorup

Lee Ritenour / Rhythm Sessions
Lee Ritenour, Melvin Davis, Wesley Ritenour, Jesse Milliner
Közreműködik: Balogh Roland – gitár, Finucci Bros Quartet
Millenáris Park, 2014.03.21. 20 óra
További információ: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=57500&l=hu
Lee Ritneour: Rhythm Sessions
http://www.allmusic.com/album/rhythm-sessions-mw0002408334

MozArt Group
Millenáris Park, 2014.03.23. 20 óra
További információk: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=56954&l=hu
http://www.youtube.com/watch?v=VBy5y1z4zO0

Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál

34. Budapesti Tavaszi Fesztivál - 2014.03.21-04.06.

,