Tavaszi fesztivál március közepétől Tatabányán

Zenei és képzőművészeti ritkaságok hallhatók és láthatók március 17. és 30. között a Tatabányai Tavaszi Fesztiválon. Fellép például a Moszkvai Szimfonikus Zenekar, a városi múzeumban bemutatják a magyar festészet legnevesebb képviselőinek munkáiból álló Gyurkovich-gyűjteményt, a Jászai Mari Színházban pedig két új darab és fotókiállítás színesíti a fesztivál programját.

A fesztivál zenei eseményei közül kiemelkedik Vásáry Tamás zongoraestje, Snétberger Ferenc és tanítványainak koncertje, Rohmann Imre és Kurucz Tünde négykezes zongoraestje, valamint Micheller Myrtil és a Tatabányai Big Band közös koncertje – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Tatabányai Múzeumban március 21-től tekinthetők meg a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum Gyurkovich-gyűjteményének egy része. A magyar képzőművészet legnevesebb képviselőinek több mint 160 alkotását tartalmazó kollekció hetven darabja látható majd Tatabányán.

A törzsanyagot a reformkori alkotók, Barabás Miklós, Székely Bertalan, Benczúr Gyula művei alkotják, a magyar realizmus alkotóit Munkácsy Mihály, Mednyánszky László munkái képviselik, de Szinyei-Merse Pál, Ferenczy Károly, Csók István és Glatz Oszkár egy-egy műve is látható lesz.

A Jászai Mari Színházban március 22-én mutatják be Tennessee Williams A vágy villamosa című színművét. A premierrel párhuzamosan Inkey Tibor és Wellesz Ella színházi fényképeiből Retusált sztárok címmel nyílik kiállítás a Népházban, amely április végéig látható.

Március 26-án a K. V. Társulat a kamaraszínházban adja elő Elzbieta Chowaniec Gardéniáját, az előadás a 20. század történelméről mesél szubjektív, női szemmel.

Forrás: MTI