A Deep Purple lép fel hétfőn a Papp László Sportarénában

A hard rock történetének egyik legnagyobb zenekara, a 46 éves Deep Purple koncertezik hétfőn a Papp László Sportarénában. Az immáron klasszikussá vált együttes a több százezer példányban fogyó és több országban is a lemezlisták élére jutott Now What?! című, tavaly áprilisban megjelent lemezéről is játszik.

A szervező Live Nation tájékoztatása szerint a tavalyi stúdióalbum év végi újra kiadásához készült egy friss koncertlemez a régi nagy sikerszámok 2013-as élő verzióival, idén pedig várható az 1972-ben rögzített Made In Japan koncertanyag minden eddiginél bővebb, deluxe kiadása.

A rocktörténet legjobb koncertlemezei és a legjobb hard rock albumok listáján is előkelő helyen szereplő Made In Japan anyagát 1972-ben két oszakai és egy tokiói fellépés felvételeiből állították össze. 1993-ban már piacra került Live In Japan cím alatt egy 3 CD-s verzió, de most újabb két évtized elteltével kiadják a három este teljes anyagát csonkítatlanul. Egy negyedik CD-re a ráadásblokkokban elhangzott dalokat is mind összegyűjtik, sőt ötödik lemezként betesznek a díszdobozba egy DVD-t is egy új dokumentumfilmmel.

A március végére tervezett megjelenéskor a tavaszi turné éppen azokban a japán városokban – Oszakában és Tokióban – zárul, ahol 1972-ben a klasszikus koncertlemezt rögzítették.

A Deep Purple legendás felállásából az orgonista Jon Lord tavalyelőtt hunyt el, Richie Blakmore gitáros pedig már több mint két évtizede távozott a zenekarból, de Ian Gillan énekes, Roger Glover basszista és Ian Paice dobos még a mostani turnén is játsszák az 1972-es koncertrepertoár kulcsdalait (Smoke On The Water, Strange Kind Of Woman, Lazy, Black Night, Space Truckin’) aktuális zenésztársaikkal, az 1994-ben csatlakozott Steve Morse gitárossal és a 2002-ben érkezett Don Airey billentyűssel.

Zenei Napokon (Fezen) fesztiválon, 2010-ben pedig a budapesti StarGarden fesztiválon lépett fel nagy sikerrel.

Korszakos jelentőségű anyagaik közé tartozik a bemutatkozó Shades of Deep Purple, a Deep Purple, az In Rock, a Fireball vagy a Machine Head című korong. A Deep Purple-ben megfordult mások mellett David Coverdale énekes, Tommy Bolin és Joe Satriani gitáros.

A Deep Purple előzenekara a hazai beat/rock and roll színtér egyik népszerű csapata, a négy éve létező, második stúdióalbuma megjelenése előtt álló Ivan and the Parazol lesz, amelyet a Deep Purple menedzsmentje választott ki.

Forrás: MTI