Egyre népszerűbbek a háromdimenziós kiállítások Kínában

Féltucatnyi város nyitott eddig állandó kiállítást háromdimenzióban élvezhető képekből Kínában, ahol a különleges élményért tolong a közönség.

A 3D-s képeket többek közt az északkeleti Tiencsin, a kelet-kínai Hangcsou és Sanghaj, a délközép-kínai Csangsa városokban tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítások „interaktívak”, a képekbe beleállhatnak, belehajolhatnak, belenyúlhatnak a látogatók.

A tárlatok a legtöbb esetben egy-egy témát járnak körbe, így a csangsai festményeket felkeresők például a kínai történelem jelentős eseményeinek lehetnek részesei, neves történelmi személyiségekkel találkozhatnak és fotóztathatják magukat. A sanghaji inkább egy mesevilágra emlékeztet: itt a tűzokádó sárkány elől futhatnak, szörnyeket etethetnek vagy épp a cápa szájából menekülhetnek a látogatók. A tiencsini képeket felkeresők barokk festmények szereplőivé válhatnak, kártyavárba látogathatnak, King Kong elől futhatnak, de akár kígyót van dinoszauruszt is szelídíthetnek. A tiencsini egyébként a legrégebbi háromdimenziós kiállítás az országban, amely több mint egy éve fogad látogatókat.

A háromdimenziós tárlatok mindegyike rendkívüli népszerűségnek örvend, melyet az ott készített, a kínai blogokra és mikroblogokra ezerszámra feltöltött képek is tanúsítanak. A sanghaji létesítmény állandó teltházzal működik tavaly nyári megnyitása óta, s olyan sokan kíváncsiak rá, hogy az ünnepnapokon gyakran korlátozni kell a látogatók számát – mondták el a kiállításért felelősök az MTI odalátogató tudósítójának kérdésére.

Forrás: MTI