A múlt századi Szegedről nyílik fotókiállítás a csongrádi megyeszékhelyen

Száz fotóval szemléltetik Szeged 100 évét a Fekete ház új kiállításán. A XX. századi Szeged villanófényben című tárlaton a látogatók a város egy évszázadának mindennapjaival vagy éppen történelemformáló pillanataival ismerkedhetnek meg.

A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből összeállított, csütörtökön nyíló tárlaton a századforduló évtizedétől egészen az 1990-es évekig tíz-tíz fotográfia érzékelteti a szegedi történéseket – közölte Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense.

A muzeológus szerint Szeged egyszerre sajátos és egyszerre tipikus 20. századi magyar város. A Tisza partjáról indult útnak 1919-ben Horthy új kurzusa; a két világháború között Szeged egyetemi várossá, püspöki székhellyé és – meghatározó részben Klebelsberg Kunónak köszönhetően – kulturális központtá vált; 1956-ban pedig itt, a szegedi egyetemen lobbant fel a forradalom lángja.

Szeged alakítója a múlt századnak, de a városon jó és rossz értelemben is ott a lenyomata az elmúlt évtizedek történéseinek. A március végéig látható fotókiállítás egyfajta töprengést, meditálást segít elő az évtizedenkénti tíz-tíz fotóval. Hogy a hatás még kézzelfoghatóbb legyen, minden „évtized-blokk” mellé elhelyeztek egy-egy korabeli tárgyat is.

A kiállításon felbukkan a Rákosi- és Sztálin-óriásportrékkal „ékesített” szegedi ruhagyár, a Nemzeti Színház kommunista vezényszavakkal körbemolinózott terme és a ledöntött Lenin-szobor is. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan festett a tárlat helyszíne, a Fekete ház hadikórházként, milyenek voltak a Széchenyi téren átsuhanó gokartok, és láthatnak számtalan kultikus szegedi épületet vagy közéleti személyiséget évtizedekkel ezelőttről.

Forrás: MTI
,