Tízezrek a Bach-maratonon

Több mint 10 ezer ember vett részt a Budapesti Fesztiválzenekar és Művészetek Palotája közös Bach-maratonján vasárnap. A hatalmas érdeklődést mutatja az is, hogy a jegyek hetekkel előre minden előadásra elkeltek.

Bach-maraton - Fotó: Posztós János, Művészetek Palotája

Bach-maraton – Fotó: Posztós János, Művészetek Palotája

A MÜPA két termében tegnap 12 órán át szólt Bach muzsikája: a legjobb magyar és külföldi előadóművészek tolmácsolásában hangzottak fel az ismert és népszerű zeneművek. Többek között olyan híres zenészek léptek fel, mint Sigiswald, Wieland és Barthold Kuijken, az Aura Musicale és Perényi Miklós. A koncerteket nemcsak a helyszínen lehetett élvezni: akiknek nem jutott jegy, azok különleges, többkamerás élő közvetítésen, kiváló hangminőségben élvezhették a koncerteket a Budapesti Fesztiválzenekar és a MÜPA honlapján, a programot déltől a Bartók Rádió is élőben sugározta.

Bach-maraton: Fejérvári Zoltán, Kemenes András - Fotó: Posztós János, Művészetek Palotája

Bach-maraton: Fejérvári Zoltán, Kemenes András – Fotó: Posztós János, Művészetek Palotája

A zenei maratonokat hetedik éve rendezi meg a BFZ és Müpa. 2008-ban, az első maratonon Csajkovszkij műveit hallhatta a közönség, az egész napos zeneünnep már akkor minden várakozást felülmúló, hatalmas sikert aratott. A következő években a rendezők Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, illetve Bartók műveiből állították össze a koncertsorozatot. Idén, a 2014-es maraton főszereplőjéül Fischer Iván a zenetörténet egyik legnagyobb géniuszát, Johann Sebastian Bachot választotta: „Egy muzsikus egész életében ünnepli Bach művészetét, ezt a rajongást osztjuk meg egy napon a közönségnek” – mondta a maraton művészeti igazgatója.  A rajongást mi sem mutatja jobban, minthogy a záró koncert után a karmester megénekeltette a lelkes közönséget.

Bach-maraton: Perényi Miklós - Fotó: Posztós János, Művészetek Palotája

Bach-maraton: Perényi Miklós – Fotó: Posztós János, Művészetek Palotája

Forrás: Művészetek Palotája