Háromórás verseny a rejtvényfejtők napján

Háromórás rejtvényfejtő-versenyt szervez a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) vasárnap, a magyar rejtvényfejtők napja alkalmából; ez lesz az idei év legnagyobb hazai rejtvényfejtő-versenye.

Szalay Dénes, a ROE elnöke az MTI-nek elmondta: az egyesület kezdeményezésére 2007 óta minden év február 3-án – a Füles című rejtvénylap első számának megjelenésének napján – ünneplik a magyar rejtvényfejtők napját.

Idén immár hetedik alkalommal nagyszabású rejtvényfejtő-versenyt szervez a ROE az ünnepre. Az egyéni keresztrejtvényfejtő-versenyen a kezdőtől a mesterig (skandináv rejtvénytől a kevert olasz típusúig) minden rejtvényfejtő megtalálhatja a neki megfelelő rejtvényt, és harcba szállhat a kupákért és a nyereményekért.

Ezen kívül logikai rejtvényekkel is próbára tehetik a tudásukat, köztük a világszerte népszerű sudoku rejtvénytípus variációival is találkozhatnak a versenyzők. A verseny résztvevői olyan különleges rejtvénytípusokban is tesztelhetik magukat, mint a titkosírásfejtés, a betűrejtvények, vagy a vizuális rejtvények kategóriája.

Vasárnap 10 órakor kezdődik a háromórás rejtvényfejtő-verseny a Grand Hotel Hungaria Szállodában, a versenyre előzetesen már több, mint 200 rejtvényfejtő jelezte részvételét az ország minden pontjáról, ezzel ez lesz az idei év legnagyobb hazai rejtvényfejtő-versenye. Akik szeretnék kipróbálni rejtvényfejtő-tudásukat, még vasárnap, a verseny előtt is regisztrálhatják magukat.

A rendezvényen részt vesz a magyar rejtvényfejtő válogatott több tagja, köztük Madarassy Pál, aki 2007-ben rejtvényfejtő-világbajnok lett.

Szalay Dénes emlékeztetett rá: a világ első keresztrejtvényének tartott fejtörő megjelenésének centenáriumát tavaly december 21-én ünnepelték, ugyanis 1913. december 21-én jelent meg a The New York World című amerikai újságban. Készítője a lap egyik újságírója, Arthur Wynne, aki jelentős változást hozott a rejtvénykészítés történetében. Wynne olyan „gyémántkristály” alakú ábrát szerkesztett, amelyben már függőlegesen és vízszintesen is más-más szót kellett a megadott definíciók alapján beírni.

Magyarországon 1925. január 22-én jelent meg az első „keresztszórejtvény”; a Ma Este című hetilap hasábjain – a néhány éve elhunyt – Kristóf Károly tollából. Bár felépítése és nyelvezete nem teljesen felel meg a mai szokásoknak, mégis igen érdekes történeti kuriózum. A keresztszórejtvény mellett a nyeremény is nagyon újszerű volt: az akkoriban divatossá lett mahdzsong játékot sorsoltak ki a helyes megfejtők között.

A mostani versenyen ugyan mahdzsongot nem, de például rejtvényújság-előfizetést is lehet majd nyerni.

Szalay Dénes emlékeztetett arra, hogy Magyarországon több mint egymillió ember fejt rendszeresen rejtvényeket, a kvízműsorok nézettsége is átlagon felüli, és a magyar kultúra szerves és világszerte ismert része például a Rubik Ernő által feltalált Bűvös kocka, mutatva, hogy hazánkban a rejtvénykultúra és a logikai készség átlag feletti.

Forrás: MTI