Mexikói filmnapokat rendeznek Budapesten

Magyarországon még nem vetített mexikói filmeket tekinthet meg a közönség februárban a budapesti Cervantes Intézetben.

A négy filmet eredeti nyelven, angol felirattal tekinthetik meg az érdeklődők ingyenesen – közölte a Mexikói Nagykövetség csütörtökön az MTI-vel.

A magyar származású, világhírű fotográfus Robert Capa spanyol polgárháborúban készített képeit idézi fel a Vízum a paradicsomba című dokumentumfilm Lillian Liebermann rendezésében, amelyet február 4-én vetítenek.

A Nem akarok egyedül aludni című mozgókép egy hirtelen ápolásra szoruló, egykor híres színésznő és alvásproblémákkal küzdő unokája kapcsolatát mutatja be február 11-én. A rendező Natalia Beristáin saját életének egy meghatározó eseményét vitte vászonra, saját nagymamájára, Mexikó ünnepelt csillagára emlékezve. Az alkotás Mexikó legnagyobb nemzetközi filmmustrájának, a Morelia Nemzetközi Filmfesztiválnak első díjas játékfilmje lett 2012-ben.

A mexikói társadalom legszegényebb városi negyedeibe és két kamaszlány barátságának alakulásába enged bepillantást Az ibolya illata című film február 18-án. A Maryse Sistach rendezte alkotás a mexikói filmkritikusok Oscar-ját, az Ariel-díjat is elnyerte öt kategóriában.

A Cuates de Australia című dokumentumfilm Mexikó egyik északi államában található település életét mutatja be, amelynek lakói minden évben elvándorlásra kényszerülnek az aszály idején, vizet keresve. Az Everedo González rendezte filmet számos nemzetközi filmfesztivál díjazta.

Forrás: MTI