Az észak-amerikai kritikusoknál a 12 év rabszolgaság nyert

A 12 év rabszolgaság a legjobb film, Cate Blanchett a legjobb színésznő, Matthew McConaughey pedig a legjobb színész díját kapta a legnagyobb észak-amerikai kritikustestület helyi idő szerint csütörtöki díjátadóján, a Critics Choice Movie Awards gálán Santa Monicában.

A hetvenes években játszódó korrupciós vígjáték, az Amerikai botrány, amely pár órával korábban tíz jelölést kapott az amerikai filmakadémia Oscar-díjaira, a 281 tagú televíziós és rádiós kritikusokat tömörítő Broadcast Film Critics Association elismerései közül a legjobb vígjáték díját vehette át, továbbá a film női főszereplője, Amy Adams is díjazott lett a komédiák között.

A Wall Street farkasa című Martin Scorsese-filmben nyújtott alakításáért Leonardo DiCaprio a legjobb vígjátéki színész díját nyerte el, Cate Blanchettet pedig a Woody Allen Blue Jasmine című drámájában nyújtott játékáért jutalmazták. DiCaprio és Blanchett alig egy hete a Gloden Globe-gálán is díjazottak lettek.

A Mielőtt meghaltam transzszexuális hőse, Jared Leto, aki a legjobb férfi mellékszereplő elismerésével távozott, azoknak ajánlotta díját, akik HIV-fertőzöttként élnek a világban, és azoknak, akik emiatt a „szörnyű betegség miatt vesztették életüket”. Mathew McConaugheyt az AIDS-dráma főhősének ábrázolásáért díjazták a kritikusok. A két színész a filmmel korábban szintén elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók Arany Glóbusz díját.

Lupita Nyong’o, a 12 év rabszolgaság női mellékszereplője Julia Roberts (Augusztus Oklahomában) és Oprah Winfrey (A komornyik) elől vitte el a kritikusok díját.

Alfonso Cuarón az űrben játszódó Gravitáció című alkotásáért a legjobb rendező trófeáját kapta. A filmet vizuális effektusaiért, vágásáért és operatőri munkájáért is kitüntették a gálán. A produkció főhősének, Sandra Bullocknak a legjobb akciófilmes színésznő díját adták át.

A legjobb akciófilmes színész elismerése A túlélő című film főszerepét játszó Mark Wahlbergnek jutott.

Az észak-amerikai filmkritikusok az Adéle élete 1-2. fejezet című francia leszbikus filmet tartották a legjobb idegen nyelvű alkotásnak. Az animációk közül pedig a Jégvarázs című Disney-produkciót választották az év legjobbjának.

A sztárokkal zsúfolt ceremónián Forest Whitaker színész-rendező a Joel Siegel-díjat kapta humanitárius munkája elismeréséül. Julie Delphy, Ethan Hawke és Richard Linklater rendező pedig a Mielőtt felkel a nap-trilógiáért ugyancsak különdíjban részesült.

Forrás: MTI