Színezz zenét Caravaggióval! – A Mezítlábas Zenészek és Tettamanti Zsófia interaktív játéka gyerekeknek képekkel és hangokkal

Időpont: Január 25. szombat 16.00 – 17.00
Helyszín: Szépművészeti Múzeum
Színezz zenét Caravaggióval!
A Mezítlábas Zenészek és Tettamanti Zsófia interaktív játéka gyerekeknek képekkel és hangokkal


Előadják:
Bodrogi Éva – ének;
Koltai Katalin – lant;
Bartek Zsolt – furulya
Tettamanti Zsófia – múzeumpedagógus

A Mezítlábas Zenészek és Tettamanti Zsófia múzeumpedagógus együttműködése 2011 júniusában, a Múzeumok Hosszú Éjszakája program keretén belül vette kezdetét. Elsőnek a Szépművészeti Múzeumban bemutatott svájci Erker műhely informel grafikáit dolgoztuk fel
egy audiovizuális játék formájában. Az interaktív előadáson egy mese keretein belül, különböző zenei és képi játékok segítségével ismerkedtek a gyerekek a vetített műalkotásokkal. Hogyan találkozhat a kép a hanggal? Hogyan épül fel egy kép? Milyen zenei eszközökkel tudjuk ezt leképezni? Az audiovizuális játék célja egy adott képi világ kreatív átélése volt a zene eszközeivel. A program sikerén felbuzdulva, az együttműködés Színezz zenét! néven folytatódik tovább. Interaktív játékunk sajátossága, hogy bármilyen vizuális együttes, képi anyag vagy kiállítás válhat érdekes témává. Így történt, hogy a második játékot a Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő c. tárlata ihlette. A 2012 novemberében megrendezett előadáson közel 200 fő vett részt, és a nagy sikerre való tekintettel 2013 januárjában kétszer is megismételtük az előadást.

A Mezítlábas Zenészek művészcsoport (www.mezitlabaszeneszek.com; Koltai Katalin – gitárművész, Bodrogi Éva – énekművész, Bartek Zsolt – klarinétművész) 2006-ban alakult. A három klasszikus zenész törekvése egy olyan tér megalkotása, mely különböző művészeti ághoz tartozó előadóművészek és alkotók számára a szabad alkotás és önkifejezés lehetőségét adja. Kamarazenei, összművészeti, ifjúsági és kortárs zenei projektjeik kiemelt célja a nyitott és őszinte „mezítlábas” kommunikáció, mely lehetőséget teremt a művészetek és különböző társadalmi csoportok közti párbeszédre, és arra, hogy szélesebb közönséghez juthasson el kortárs és komolyzene. Az együttes karakteréből adódóan szinte kínálkozott a Szépműhely (Szépművészeti Múzeum) múzeumpedagógusával, Tettamanti Zsófiával való együttműködés. A kívülről érkező, friss impulzusok kapcsán a Szépműhely arra törekszik, hogy a múzeum klasszikus gyűjteményét, időszaki kiállításait új kontextusba helyezze, és inspiráló párosításokban aktualizálja, teremtse újra.

A Színezz zenét! sorozat célja tehát a képi és zenei világ izgalmas párosítása, illetve a kettő közötti átjárás megteremtése. A Cézanne játék során a közönség bevonásával meséltük el a festő életét, munkásságát. Minden egyes vetített festmény kapcsán egy vizuális problémát jártunk körül. A visszajelzésekből kiderült, hogy az előadás a kísérő szülők számára is élvezetes volt. Volt, aki az előadás előtt tekintette meg a tárlatot, és volt, aki a program kapcsán kapott kedvet a kiállítás megtekintésére.

A Színezz zenét! játék során a múzeum újfajta interaktív térré alakul: képzőművészet, zene és színház inspiratív módon, a művészetek és a közönség közötti átjárást maximálisan megvalósítva, intenzív közösségi élményként fonódik egybe.

szinezz zenet caravaggioval MPED

2014 januárjában a Színezz zenét! a Caravaggiótól-Canalettóg. Az itáliai barokk és rokokó festészet remekművei c. tárlat képi világát dolgozza fel. A program az alábbi szöveggel kerül meghirdetésre:

Január 25. szombat 16.00 – 17.00
Színezz zenét Caravaggióval!
A Mezítlábas Zenészek interaktív játéka gyerekeknek képekkel és hangokkal a Caravaggiótól Canalettóig. Az itáliai barokk és rokokó festészet remekművei c. kiállításhoz kapcsolódóan
Előadják:
Bodrogi Éva – ének
Koltai Katalin – lant
Bartek Zsolt – furulya
Tettamanti Zsófia – múzeumpedagógus

Barokk kalandok a Barokk csarnokban!
Válassz egy gyümölcsöt, tedd bele Caravaggio kosarába és hallgasd meg, hogy hogyan szól egy barokk fúga!
Reflektorfényben az érzelmeink: szomorútól-boldogig önarcképeket festünk!
Valóság vagy illúzió? Utánajárunk!
Az interaktív előadáson egy mese keretein belül, különböző zenei és képi játékok segítségével ismerkedünk a vetített képekkel. Hogyan találkozhat a kép a hanggal? Hogyan épül fel egy kép? Milyen zenei eszközökkel tudjuk ezt leképezni? Az audiovizuális játék célja a kiállítás képeinek kreatív átélése a zene eszközeivel.

http://www.youtube.com/watch?v=fcmY9Js4qlw
www.mezitlabaszeneszek.com
http://www.szepmuveszeti.hu/szepmuhely_mindenkinek/szepmuhely-mindenkinek-719

Korosztály: 4-10 évesek
Előzetes jelentkezés nem szükséges.
A programon maximum 200 főt tudunk fogadni. A program ingyenes, és nem tartalmazza a kiállítás megtekintését. A kiállítás megtekintéséhez belépőjegyet kell váltani.

Forrás: Szépművészeti Múzeum