Friss és klasszikus koncertfilmek az Urániában

Folytatódik az Uránia Nemzeti Filmszínház könnyűzenei koncertfilmsorozata. Az immár harmadik széria keretében például a Muse, a Dream Theater, a Rolling Stones és Peter Gabriel egy-egy fellépéséről készült alkotást vetítik.

A programsorozat első részeként február 1-jén Jimi Hendrix 1969-es woodstocki koncertje látható az Uránia mozivásznán. A valaha élt legnagyobb gitárosnak tartott Hendrix a legendás Woodstock Fesztivál zárókoncertjén olyan ismert számokat játszott el, mint a Voodoo Child, a Hey Joe, a Purple Haze vagy a Foxy Lady, és előadta az amerikai himnusz, a Star Spangled Banner sajátos változatát is. A koncert teljes egészében, eredeti formájában kerül a mozi közönsége elé, digitálisan felújított HD képpel és térhatású hanggal – tájékoztatta az Uránia szerdán az MTI-t.

Február 6-án a Muse Live at Rome Olympic Stadium című tavalyi stadionkoncertje lesz műsoron. A közlemény szerint a Grammy-díjas brit rockzenekar látványos színpadi show-ja hipnotikus utazásra invitálja a közönséget a gigantikus digitális kivetítők és pirotechnika segítségével. A legmodernebb, Ultra High Definition technikával rögzített koncert több mint húsz számot vonultat fel, köztük a The 2nd Law-t, az Uprising-ot, Supermassive Black Hole-t, Time Is Running Out-ot, a Starlight-ot vagy a Madnesst.

A következő film február 14-én a progresszív metál egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb együttese, az amerikai Dream Theater Live at Luna Park című stadionkoncertjét mutatja be, amely a Dramatic Turn of Events című világ körüli turné utolsó, Buenos Aires-i állomása volt. A mintegy háromórás alkotás a teljes koncertműsort magában foglalja, többek között a Metropolis Pt. 1, a The Silent Man, a Pull Me Under, a The Root of All Evil és az On The Backs of Angels című dallal.

Február 21-én a Rolling Stones Sweet Summer Sun című tavalyi londoni, Hyde Park-i koncertje látható az Uránia mozivásznán. Az 50 éves zenei pályafutását százezres rajongótábor előtt ünnepelt Stonesban a hetvenes éveiket taposó zenészek kirobbanó formában adták elő slágereiket, köztük a Start Me Up-ot, Honky Tonk Woment, Jumpin’ Jack Flash-t, Brown Sugart vagy az I Can’t Get No Satisfactiont.

A válogatásban a hazai vonalat február 26-án Ákos Turné 2084 című koncertfilmje képviseli. Március 9-én újra műsorra kerül a Queen legendás, 1986-os Népstadion-koncertjéről készült film, digitálisan felújított képpel és hanggal.

A széria zárásaként március 18-án Peter Gabriel legújabb, Back to Front című 2013-as koncertfilmjét vetítik, amelyen a több mind negyedszázada megjelent legendás lemez, a So dalait adták elő a londoni O2 Arénában. A koncert – és az idén májusban Budapestet is érintő Back to Front turné – különlegessége, hogy Peter Gabriel azzal a turnézenekarral lép fel, amellyel az eredeti, 1987-os lemezbemutatón is együtt játszott. A repertoáron mások mellett a Solsbury Hill, a Digging in the Dirt, a Sledgehammer, a Mercy Street és a Don’t Give Up szerepel.

Forrás: MTI
,