Új múzeummal gyarapodik a jordániai Petra romváros

A „nemzetközi szabványoknak” megfelelő új múzeummal gyarapodik a jordániai Petra.

A kulturális világörökségi helyszínek közé tartozó romváros új intézményéről a fejlesztési és idegenforgalmi regionális hatóság – olvasható a The Art Newspaper című kulturális hírportálon.

A sivatag sziklái között megbúvó Petra a nabateusok virágzó fővárosa volt: az arab törzs az i.e. 4. század végén telepedett le a mai Jordánia déli részén. A nabateusok fenyőtömjénnel és fűszerekkel kereskedtek, és a Kínát, Indiát, Dél-Arábiát és a mediterrán területeket összekötő karavánutakat felügyelték.

A sziklából kifaragott, lenyűgöző templomokban és sírhelyekben gazdag város az 12. században elnéptelenedett, és csupán az után vált ismertté az európaiak számára, hogy 1812-ben Johann Ludwig Burckhardt svájci felfedező egyik útja során – sejknek öltözve – ismét rátalált.

A romváros, amely 1985-ben kapott kulturális világörökségi státuszt, Steven Spielberg nagy sikerű kalandfilmsorozatának harmadik részével, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című epizóddal vált ismertté. Petra mára Jordánia legnépszerűbb turistacélpontjává vált.

A Petrai Nemzeti Alap szerint a romvárost nagyjából 450 ezren keresték fel 2013-ban. A tavalyi magas látogatószám azonban jelentősen elmaradt a 2010-es rekordtól, amikor 975 ezren látogattak el a területre. Az illetékesek reményei szerint az új múzeum arra fogja sarkallni a turistákat, hogy több időt töltsenek a romvárosban.

Az intézmény a város és a nabateusok történetét fogja bemutatni, illetve antik műtárgyaknak ad otthont. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az új épület megépítését követően mi lesz a sorsa a város már létező két múzeumának, az 1994-ben megnyílt Petrai Nabateusok Múzeumának (Petra Nabataean Museum) és az 1963-ban nyílt Petrai Régészeti Múzeumnak (Petra Archaeological Museum).

Az új intézményt a 755 négyzetkilométeren elterülő régészeti parkon kívül építik meg. A japán International Cooperation Agency hétmillió dolláros adománnyal járult hozzá a munkálatokhoz.

Forrás: MTI