A Ming-dinasztia aranykorába kalauzol a British Museum őszi tárlata

A Ming-dinasztia aranykorát mutatja be a British Museum ősszel megnyíló új kiállítása: a 15. század első felére, Kína nagyhatalommá válásának időszakára fókuszáló tárlatot a londoni intézmény őszi szezon csúcsaként emlegetik.

A kelet-ázsiai ország mintegy 600 évvel ezelőtti, alig ismert aranykorának szentelt első nagyszabású kiállítás számos meglepetést tartogat a látogatók számára, köztük a világ első enciklopédiáját és a császári minigolf egy változatát, valamint választ ad a kérdésre, hogy miként kerültek zsiráfok a Peking szívében található Tiltott Városba.

A zsiráfok Afrikából származtak és a császárnak szánt ajándékként érkeztek a Tiltott Városba – magyarázta Craig Clunas professzor, a British Museum kiállításának társkurátora. Hozzátette, az egyik állat azonban különös módon Bengália szultánjának személyes ajándéka volt. „Nos, ha az embernek van némi fogalma az állatok világáról, akkor tudja, hogy Bengáliában nincsenek zsiráfok és soha nem is voltak” – mondta Clunas.

A szakember szerint, bárhogy legyen is, az állatok mindenesetre odakerültek, kiváló bizonyítékaként annak, hogy Kína milyen kiterjedt kapcsolatokat ápolt a 15. század első felében. Az 1400-1450 közötti időszakot felölő tárlat egy rendkívül dinamikus és kulturális szempontból termékeny korszakot mutat be, amikor Pekingbe helyezték a Ming-fővárost és megszülettek az ország mai határai.

„Kína ebben az időszakban vált nagyhatalommá. Az ország történelmének olyan rendkívül fontos időszakáról van szó, amelyet alig ismernek Kína határain kívül. Reményeink szerint ez a tárlat a korszak egy teljesen új történetét meséli el” – mondta Jessica Harrison-Hall társkurátor.

A szakember szerint ez nem csupán a nagy felfedezések időszaka volt Kína életében – Afrikába és az Indiai-óceánon keresztül vezető kereskedelmi útvonalakkal -, hanem a más országok felé való nyitásé is. Mindezt pedig egy olyan multikulturális császári udvar bizonyítja, ahol könnyedén belebotolhatott az ember egy iráni csillagászba, egy vietnami mérnökbe vagy egy japán fegyverszakértőbe.

A Ming-dinasztia első császára arra használta 26 fiát, hogy regionális udvarok megteremtése révén biztosítsa be az ország folyóit és határait. A tárlaton olyan leletek is szerepelnek, amelyeket a közelmúltban tártak fel ezekben a hercegi udvarokban. A látogatók emellett festett képeket láthatnak a golfhoz és futballhoz hasonló sportot űző császári elit csapatokról.

Az ősztől látható tárgyakat tíz kínai és 21 másik intézménytől kapott kölcsön a londoni múzeum. A British Library a világ első enciklopédiájának nyolc kötetével járul hozzá a tárlathoz: a császárnak készített gyűjteményben a babételek receptjeitől kezdve a holttestek felöltöztetésére vonatkozó instrukciókig szinte minden megtalálható.

A Ming: 50 years that changed China (Ming: 50 év, amely megváltoztatta Kínát) című tárlatnak a múzeum új Sainsbury kiállítóterme fog otthont adni. Az érdeklődők szeptember 18. és 2015. január 5. között kereshetik fel a kiállítást – adta hírül a The Guardian című brit napilap internetes kiadása.

(http://www.theguardian.com/artanddesign/2014/jan/08/china-ming-dynasty-golden-age-british-museum-blockbuster)

Forrás: MTI