Bajdázó: Örökös zene – Lemezbemutató koncert

Időpont, helyszín: 2014. január 25. (szombat), 20.00, Trafó Kortárs Művészetek Háza

2013 decemberében jelent meg a Bajdázó harmadik lemeze Örökös zene címmel. A zenekar harmadik albuma lényegesen gazdagabb, teltebb és organikusabb hangzású, mint az előző két lemez, főként annak köszönhetően, hogy az eddigi, főleg loopokból építkező ritmusvilágot „igazi” ütőhangszeres váltotta fel. Az Örökös zene – hasonlóan a korábbi lemezekhez – vokális és instrumentális darabokat egyaránt tartalmaz, a finoman csilingelő akusztikus gitár éppúgy része ennek a zenének, mint az egymásra épülő loopokból kibomló hangtájképek, a természetben felvett zajok vagy épp a ceglédi kanna.

Bajdázó

Bajdázó

Nehéz lenne meghatározni, milyen műfajba sorolható a Bajdázó zenéje. Nyilván erős hatás a magyar népzene, az amerikai pszichedelikus folk és az ambient. A zenekar tagjai – saját használatra – kitalálták a „börzsönyizene” kifejezést a zenéjükre, amely minden megfoghatatlansága ellenére talán a legpontosabban fejezi ki azt, hogy milyen is az a zene, amit a Bajdázó játszik. Ez a zene nem jött volna létre, ha nincs a Börzsöny, mint fő inspirációs forrás.

Bajdázó

Bajdázó

A Bajdázó 2009-ben alakult három taggal. Az első egy-két év a klasszikus útkeresés jegyében telt, aztán a 2011-ben megjelent Lekapcsolom a villanyt a fejemben című lemezükön már ott hallható minden, ami ebben a zenében kavarog: a folk, az ambient és a kortárs gitárzenék. Ezt a lemezt a Quart zenei magazin 2011 legjobb magyar lemezének választotta, és számos elismerő kritika született róla.

Bajdázó

Bajdázó

A Quart például így méltatta: „A Bajdázó zenekar Lekapcsolom a villanyt a fejemben című albuma, amit innen lehet letölteni, az év egyik legjobb lemeze (nemcsak az egyik legjobb magyar, bár logikusan az is). Kézenfekvő lenne onnan elindulni, hogy a magyar népzene az amerikai pszichedelikus folkkal találkozik – amire tudtommal nem volt még példa, pedig a magyar népzene aztán tényleg találkozott már mindennel, a beattől a technóig és metálig. Csak nehogy azt gondoljuk, hogy valami kisakkozott műfajötvözésről van szó; annyira nem, hogy kis poétikus túlzással majdnem el lehetne hinni azt is, hogy ez a „börzsönyizene” a Börzsönyből sarjadt ki magától. Lágyan lebegő vagy indázó gitárra fekszik fel a zene, a finom ritmusszekció támogatásával vagy anélkül; ez tartja meg a ráérős – néha egyenesen tétovázó – gitár és egyéb dallamokat, effekteket és madárcsicsergéseket. Néha egy-egy határozottabb dallam összerántja a dalokat (ezek között van olyan, ami meglepően erősen az amerikai folkzenét idézi meg), máskor viszont ambientté terül szét, vagy inkább hangtájképpé. Mile Zsigmond otthonos éneke tökéletesen illik mindebbe; nála érhető tetten leginkább a magyar népzene hatása. A szövegek egyfelől a népköltészetet idézik képeikkel vagy sűrített bölcsességekkel, másfelől viszont van bennük valami megfoghatatlan szürrealizmus is. (A kedvencem: „A szerelem az egyetlen igazság / Az eget is szerelemmel ragasztják / Ha nem azzal, a csillag is lepottyan / Kőtáblává hasad széjjel a porban.”) Az összhatás pedig igazából nem is pszichedelikus, abban az értelemben, hogy arra hívna, hogy feledkezz bele – inkább hipnotikus, nem hív, hanem beszippant ismeretlen-otthonos világába, átállít a maga nyugodt ritmusára.”

Mind a quart.hu, mind pedig a recorder.blog.hu 2013-as top magyar zenei összeállításában szerepel a Bajdázó zenekar.

A recorder válogatásában a legjobb húsz magyar lemez között szerepel a Bajdázó Örökös zene című albuma:
http://recorder.blog.hu/2013//20/a_recorder_kedvenc_magyar_kiadvanyai_2013-ban

A quart.hu pedig a 2013-as év legjobb magyar számai közé sorolja a Bajdázó Vándor/ Óceán című dalát:
http://www.quart.hu/quart/nagy/20131220-kedvenc-magyar-szamaink-2013-ban.html

A Bajdázó tagjai:
MILE Zsigmond (gitár, ének)
GUGYELLA Zoltán (basszusgitár)
KAS Bence (ütőhangszerek), GYŐRFFY Ákos (gitár, looper, effekt)

A zenekar honlapja: www.bajdazo.com
A Bajdázó a Bandcampen: http://bajdz.bandcamp.com

Bajdazo_Orokos zene_borito