Scorsese és McQuenn is a DGA jelöltjei között

A rendezők amerikai céhének díjára rajtuk kívül David O. Russellt, Alfonso Cuarónt és Paul Greengrasst jelölték játékfilmes mezőnyben.

A 12 év rabszolgaság című film 44 éves brit rendezőjének, Steve McQueennek ez az első jelölése, csakúgy, mint 58 éves honfitársának, Paul Greengrassnak, aki a Phillips kapitány című dráma révén érdekelt, valamint az 52 éves mexikói Cuarónnak is, akit a Gravitáció rendezőjeként jelöltek a rangos díjra.

David O. Russellt, az Amerikai botrány rendezőjét másodszor jelölték. Martin Scorsese ezzel szemben már tizenegyedik alkalommal szerepel a jelöltek között, ezúttal A Wall Street farkasa című filmjével esélyes. A 71 éves művész korábban csak egyszer kapta meg a céh díját, 2006-ban A Tégla című krimijéért. Abban az évben az Oscar-díjat is hazavihette.

A DGA jelölései hagyományosan helytálló előrejelzésnek bizonyulnak az Oscar-díjra: 1948 óta mindössze hét olyan év volt, amikor nem a céh által kitüntetett játékfilmes alkotó vette át a legjobb rendezőnek járó aranyszobrocskát az amerikai filmakadémiától. A DGA legutóbbi kitüntetettjét, Ben Afflecket tavaly azonban még csak nem is jelölték Oscarra, amelyet végül Ang Lee kapott meg a Pi életéért.

A rendezők céhe a játékfilmes kategóriában megfeledkezett idén Alexander Payne-ről, aki Golden Globe-díjat kaphat vasárnap a Nebraska című filmjéért, valamint Spike Jonze-ról, A nő rendezőjéről és a Coen fivérekről is, akik az Inside Llewyn Davis című filmjükkel értek el Jonze-hoz hasonlóan nagy sikert. A DGA január 25-én, az Oscar-ceremónia előtt hat héttel adja át díjait Los Angelesben.

Forrás: MTI