Elhunyt a hongkongi filmmogul

Elhunyt 106 esztendős korában kedden Run Run Shaw, aki a hongkongi filmgyártás és televíziózás úttörőjeként virágzó ázsiai médiabirodalmat hozott létre.

A filmmogul kedd hajnalban álmában halt meg hongkongi otthonában, családja körében – közölte vállalata, a Television Broadcast Ltd. (TVB).

Run Run Shaw a kelet-kínai Ningpóban jómódú családba született 1907-ben, hatodik gyermekként, eredeti neve Sao Zsen Leng volt. Az 1920-as években állt be egyik fivére sanghaji filmvállalatába. Egy legenda szerint felvett nevében a rohanást jelentő „Run Run” abból is eredhet, hogy fiatalon biciklivel szállította a filmtekercseket Szingapúr és Malajzia eldugott mozijaiba.

Az 1950-es években alapította meg Hongkongban a híres Shaw Brothers filmvállalatot, amely sok száz játékfilmet gyártott a délkelet-ázsiai piacra. Oroszlánrésze volt abban, hogy Nyugaton népszerűvé váltak a kungfufilmek, a The One-Armes Swordsman és a The Five Fingers of Death című akciófilmek az 1960-as, 1970-es években nagy sikert arattak az Egyesült Államokban. Shaw vállalata számos koprodukcióban is közreműködött, a legismertebbek közé tartozik Ridley Scott Szárnyas fejvadász című kultuszfilmje, amely 1982-ben készült Harrison Ford főszereplésével.

A stúdió harcművészeti produkciói olyan ismert ázsiai filmesekre voltak nagy hatással, mint Ang Lee, Jackie Chan vagy John Vu, de Quentin Tarantino is merített a közreműködésével felvirágoztatott műfaj jellegzetes darabjaiból. Az amerikai filmes egyszer elmondta, hogy volt idő, amikor naponta megnézett egy régi Show Brothers-mozit.

A hongkongi film egyik ikonja, Bruce Lee viszont nem a Show Brothersszel szerződött le, a nagyszerű kungfusztár tehetségét Shaw nem ismerte fel, így a harcművész-színész egy rivális stúdióhoz került.

Run Run Shaw 1967-ben indította el Hongkong legnagyobb szabadon fogható műsorszolgáltatóját, a Television Broadcast Limited vállalatot, amely nemcsak a helyi közönséget látta el hír- és szórakoztató műsorokkal, hanem a kínai szárazföld egyes térségeinek is sugárzott. A médiamogul az 1980-as évektől 2011-ig volt a cég elnöke. A tévébirodalom olyan tehetségeket nevelt ki, mint a színész Csou Zsün-fa vagy a rendező Vong Kar-vaj.

A filmmogul a Shaw Alapítványon keresztül bőkezűen támogatott jótékony célokat, oktatási intézményeket és kórházakat. 2002-ben alapította meg a Shaw-díjat, amelyet keleti Nobel-díjként is emlegetnek. Az egyenként egymillió dollárral járó elismerést három tudományterület, a csillagászat, a matematika és az élettudományok terén elért kimagasló eredményekért ítélik oda.

Run Run Shaw-t 1977-ben lovaggá ütötte II. Erzsébet brit királynő, és 1998-ban a hongkongi kormány magas rangú kitüntetését, a Nagy Bauhinia-érmet is megkapta.

Forrás: MTI